Увеличението на чиновническите заплати с 10% ще струва 1 млрд. лв.

Правителството е готово да ги даде, тъй като бюджетът го позволява

Увеличението на чиновническите заплати с 10% ще струва 1 млрд. лв.
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Увеличението на заплатите на чиновниците с 10%, каквато заявка дадоха вчера финансовият министър Владислав Горанов и премиерът бойко Борисов, ще струва на бюджета допълнително 1 млрд. лв. Правителството обаче е готово да задели тази сума, защото според разчетите бюджетът може да го понесе.

„Макропрогнозата за следващата година и очакваните приходи в резултат от увеличението на БВП дават възможност да предвидим от началото на следващата година 10% увеличение на разходите за персонал на цялата бюджетна сфера – това ще заседне всички служители, които работят в бюджетни администрации. Заради планираното 10-процентно увеличение на заетите в средното образование с 20% ще бъде увеличен техният бюджет“, каза министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет. Според него това увеличение на възнагражденията ще повлияе положително за увеличаване и на другите доходи в страната.

„Ще увеличим с 10% средствата на персонала, оттам нататък ще се предлагат различни пари в увеличение във всеки сектор. Предвижда се индивидуалното увеличение да бъде съобразено с трудовото изпълнение. Но ще осигурим възможност на всеки един ръководител да разполага с 10% повече средства“, обясни Горанов. Според него 433 хил. души са заети в държавната администрация.

На въпрос дали увеличението е заради предстоящите избори догодина, той отговори: „Всяка година има избори. Но сега се дискутира бюджетът“.
Коментари: 0