В BioNTech са изумени от подхода на ЕС към ваксината

Процесът тук не е достатъчно бърз и ясен

В BioNTech са изумени от подхода на ЕС към ваксината

Снимка: БТА

63576 ~ 1 мин. четене

Изпълнителният директор на BioNTech Угур Шахин е изумен от подхода на Европейския съюз към снабдяването с ваксини. В интервю за немското списание Der Spiegel той посочи, че процесът в Блока „не е бил толкова бърз и ясен, колкото в други страни“. Според него е странно и това, че ЕС е решил да разпредели поръчките между различни производители, разчитайки единствено на надеждата, че и други ваксини ще получат скорошно одобрение.

Ваксини срещу коронавирус

„Предполагаше се, че ще се появят много други компании с ваксини. Очевидно надделя впечатлението: Ще получим достатъчно, няма да е толкова лошо и държим всичко под контрол. Бях изумен“, признава Шахин.

За сравнение САЩ купиха около 600 милиона дози от ваксината на BioNTech/Pfizer още през юли, докато ЕС беше успял да поръча наполовина толкова едва към ноември.

Ваксината срещу COVID-19 на BioNTech в сътрудничество с Pfizer е първата, получила зелена светлина от Световната здравна организация. Тя вече се разпространява, включително и в България, но сега притеснението за недостиг е едно от основните.

„В момента нещата не изглеждат розови, има дупка, защото няма други одобрени ваксини и ние трябва да запълним тази празнина с нашата ваксина“, коментира Шахин. Той обясни, че заедно с Pfizer работят за наваксване на недостига.

Очаква се Европейската агенция по лекарствата (EMA) да одобри ваксината на фармацевтичната компания Moderna на 6 януари. Друга потенциално приложима в бъдеще е тази на AstraZeneca.

Междувременно темпът на ваксиниране в ЕС е бавен, пише Politico. След критики по този въпрос, в четвъртък френският министър на здравеопазването Оливие Веран обеща да ускори процеса в страната. Подкрепи Economic.bg