Правителството в оставка опитва да прикрие тежкото състояние на бюджета

Прехвърлят се разходи между отделните пера, за да се покаже малък дефицит. Най-ощетени са обществените медии

Правителството в оставка опитва да прикрие тежкото състояние на бюджета

Снимка: МС

14025 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Намаляването на бюджетите на трите обществени медии – БНТ, БНР и БТА – ще стигне до Европейската комисия, тъй като Съветът за електронни медии взе решение да изпрати писмо до Брюксел заради действията на кабинета в оставка. Според бившия финансов министър Петър Чобанов подходът на отиващото си правителство да лишава от финансиране бюджетните си организации, за да покрива т.нар. непредвидени разходи, показва, че в държавната хазна липсват резерви.

Бюджет 2021

Този инструмент се използва, когато няма никакви резерви в бюджета. Тогава се прави подобно преразпределение, за да се осигурят средства по определено направление“, обяснява Чобанов пред БНТ.

Той смята също така, че правителството в оставка може би е отложило някои плащания – там, където е можело, за месец май и юни, за да успее технически да остави бюджета без дефицит. Припомняме, че към края на април фискът е с лек излишък от 115 млн. лв. и то благодарение на преведената първоначална такса от концесионера на Летище София в размер на 660 млн. лв.

Чобанов допълни, че според него са изхарчени 3.5 млрд. лв. повече за първите четири месеца на годината, което предвещава дефицитът да достигне 7 млрд. лв. в края на годината, а не както е записано в Закона за бюджета – дефицит от приблизително 5.5 млрд. лв.

„Конвергентната програма (2021 – 2023) дава оценка/цел за бюджетния дефицит през 2021 г. в размер на близо 7 млрд. лв., което е 5.6% от очаквания БВП. В края на март на Евростат беше изпратен прогнозен дефицит за годината от 6.2 млрд. лв. Само за месец влошаването на правителствената оценка за дефицита е около 800 млн. лв.“, посочва Чобанов.

Документът бе приет миналата седмица от Министерския съвет и е наличен на сайта на Европейската комисия.

Важно е да се припомни, че Конвергентната програма e стратегически документ, представящ основните елементи на националната фискална политика в средносрочен план. Програмата се изготвя ежегодно от Министерството на финансите и се представя за оценка на Европейската комисия най-късно до края на месец април. Програмата е един от документите, въз основа на които ще бъде оценявана готовността на България за членство в еврозоната.

БНР стигна по-далеч в спора

От Националното радио дори изпратиха писмо до президента, Народното събрание, Министерски съвет и Съвета за електронни медии с искане за мораториум върху орязването на бюджета на медията. Причината е, че заложената в Закона за бюджета рамка на БНР от 54 млн. лв. бе намалена с 1 млн. лв. с постановление на правителството в оставка, за което радиото е уведомено в началото на май.

Това налага да бъдат намалявани оперативни разходи и поставя под заплаха нормалното изпълнение на обществената мисия на радиото“, посочва директорът Андон Балтаков.

В края на март пък бюджетът на БНР вече бе намален с 450 хил. лв., мотивирано с държавни разходи заради пандемията и по-точно – за закупуване на ремдесивир. Тогава генералният директор на БНР изпрати писмо до министър-председателя с питане защо бюджетът на общественото радио е намален, докато в същото време са одобрени трансфери към за 20 млн. лв. към БНТ и за 3 млн. лв. към БТА.

Членовете на Обществения съвет на БНР се солидаризират с писмото на генералния директор и обявяват, че държат да бъде възстановена бюджетната субсидия в първоначалния ѝ размер, както и да бъде обяснено какво е наложило нейното орязване.

В противен случай приемаме това действие като санкция и опит за налагане на политически натиск и контрол“, се казва в писмото.

За непредвидените харчове

Обществените медии бяха ощетени, за да се осигурят бонусите от по 1000 лв. за медиците „на първа линия“. Средства от 83 млн. лв. бяха насочени към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и здравното министерство, взети от различните бюджетни организации и ведомства. 

В последния месец правителството в оставка направи и други големи непредвидени разходи като тези за 50-те лв. за пенсионерите за месец май, както и средствата за действието на мерките в подкрепа на заетостта до месец юни. Освен това обаче кабинетът в оставка продължи да раздава пари за пътища и ремонти, макар и в условия на обществено недоволство.

Чобанов прогнозира, че заради липсата на резерви в хазната се очаква да се наложи ново преразпределяне на средствата за бюджетните предприятия, за да се платят предсрочните избори.

Коментари: 0