България стартира пета фаза на ваксинационната кампания

Националният ваксинационен щаб обяви облекчения за личните лекари

България стартира пета фаза на ваксинационната кампания

Снимка: Красимир Свраков

1160 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

От 17 май ще започне да действа системата за личните лекари, чрез която ще могат да заявяват нужните количества ваксини, както и да получават информация за ден и час за взимането на ваксините, за да се избегнат опашки пред РЗИ. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседание на Националния ваксинационен щаб. По думите му петата фаза от ваксинационната кампания започва, като при нея ще бъдат ваксинирани лицата, настанени в затворите и бежанските центрове.

Доц. Кунчев поясни, че 50% от всички доставки, които страната ни получава, отиват при общопрактикуващите лекари. През май се очаква страната ни да получи 2 млн. ваксини, а през юни – 2.5 млн. Така и всички канали на имунизация ще могат да работят без проблеми.

Всеки, който желае да се ваксинира, може да го направи по три начина:

  • При общопрактикуващ лекар;
  • Чрез електронната система за записване;
  • Чрез „зелените коридори“, които няма да работят всеки ден, а ще работят по график, изготвен от съответните болнични заведения. Информация за часовете ще бъде публикувана в РЗИ и на страниците на болничните заведения.

Още едно улеснение за личните лекари ще бъде и възможността ваксината на Pfizer да може да се съхранява до 4 седмици, а не до една, както е в момента. Очаква се това да се случи след 20 май. Флаконите ще идват директно разредени и готови за употреба.

„Надяваме се летният сезон да е един по-светъл период. Възникването на нови щамове и какво ще се случва наесен, не може да бъде предвидено. До юли месец не би трябвало да стане нещо особено“, коментира доц. Кунчев, като поясни, че е възможно противоепидемичната обстановка да бъде удължена. 

Еднодозовата ваксина Janssen отива директно за ваксиниране на заетите в туризма.

Той заяви, че предстоящите предсрочни избори няма да променят данните за заболеваемостта, защото предишните редовни не са имали голям ефект.

„Повече ме притесняват празниците, защото от два дни има увеличение на случаите“, заяви доц. Кунчев, като допълни, че това може да е просто резултат от празниците, а не начало на повишение.

 

Коментари: 0