На излизане Ананиев предлага поемане на 20 млрд. лв. дълг

От Конвергентната програма 2021 – 2023 г. става ясно, че парите ще се търсят от вътрешния пазар в следващите три години

На излизане Ананиев предлага поемане на 20 млрд. лв. дълг

Снимка: МС

7424 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Поемане на нов дълг в размер на близо 20 млрд. лв. през следващите три години залага кабинетът в оставка в Конвергентната програма 2021 – 2023 г. Финансовото министерство, оглавявано все още от Кирил Ананиев, планира „дългово финансиране под формата на ДЦК в рамките на 6.2 – 6.7 млрд. лв. годишно, при размер на падежирания дълг в обращение от 3 – 3.5 млрд. лв. годишно“.

В програмата, изпратена до Европейската комисия още на 5 май, но публикувана на сайта на ведомството едва днес, е записано, че предвидените по-големи от погашенията обеми нов дълг целят акумулиране на средства във фискалния резерв и осигуряване на пари за изплащане на падежиращите еврооблигации.

Припомняме, че освен борбата с коронакризата държавата има и други ангажименти - очакваният размер на наближаващите през 2022 г. и 2023 г. дългови погашения са от порядъка на 2.7 млрд. лв. – 3 млрд. лв. годишно.

Важно е да се отбележи, че кoнвepгeнтнaтa пpoгpaмa е cтpaтeгичecĸи дoĸyмeнт, пpeдcтaвящ ocнoвнитe eлeмeнти нa нaциoнaлнaтa фиcĸaлнa пoлитиĸa в cpeднocpoчeн плaн. Πpoгpaмaтa ce изгoтвя eжeгoднo oт Mиниcтepcтвoтo нa финaнcитe и ce пpeдcтaвя зa oцeнĸa нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия нaй-ĸъcнo дo ĸpaя нa мeceц aпpил. Πpoгpaмaтa e eдин oт дoĸyмeнтитe, въз ocнoвa нa ĸoитo щe бъдe oцeнявaнa гoтoвнocттa нa Бългapия зa члeнcтвo в eвpoзoнaтa.

В нея става ясно още, че правителството всъщност очаква по-голям от първоначално очаквания дефицит. Вместо от 5.5 млрд. лв., колкото са заложени в Закона за държавния бюджет за 2021 г., правителството в оставка прогнозира дефицит от около 7 млрд. лв., или 5.6% от брутния вътрешен продукт (БВП). В средносрочен план се очаква дефицит в размер съответно на 2.7% от БВП за 2022 г. и 3.1% за 2023 г. Това също е влошаване спрямо първоначалните очаквания на правителството, според които дефицитът трябваше да бъде съответно 1.9% и и 2.3% от размера на икономиката.

Коментари: 0