В България има много „спящи“ инвеститори

Рисковият капитал потича към атрактивни компании, готови да се развиват

В България има много „спящи“ инвеститори

Снимка: Twenty20

912 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

В България има глад за рисков капитал, но и много „спящи“ инвеститори. Активизирането им би спомогнало да се предотврати изтичането на стартъпи и развиващи се компании навън, тъй като много от тях в момента са принудени да търсят финансиране в чужбина. Що се отнася до самите фирми, има достатъчно атрактивни такива и с добри бизнес модели, но понякога те не се развиват ефективно заради по-ниската финансова култура и зрялост на предприемачите.

Около това мнение се обединиха участниците в четвъртия банково-финансов форум „Бъдещето на парите“, организиран от сп. Мениджър.

Дълго време в България нямаше фонд за рисков капитал, който да отпуска по-големи суми за по-напреднали компании. Това доведе до дупка на финансовия пазар и невъзможност за фирмите да набират капитал за 5, 10 и повече млн. лв.

Случва се така, че българските компании започват да търсят пари от съседни държави, при положение че в България има достатъчно пари и глад за рискови инвестиции“, коментира изпълнителният директор на Българската фондова борса Маню Моравенов.

Според него пазарът BEAM е пример за това.

Става дума за „Пазара за растеж на МСП“ (BEAM), който получи одобрение преди почти три години и дава възможност на по-малки фирми да набират капитал при по-облекчени правила спрямо регулирания пазар. На него през тази година имаше четири IPO-та, а Моравенов очаква да се случат още две. Едно от тях е това на производителя на спортни електромобили „Син Карс“.

Що се отнася до оборота на БФБ като цяло, той расте с 40% през годината досега, като се очаква да надхвърли изненадващите 500 млн. лв. Индексът SOFIX бележи 30% скок досега, през годината има 19 набирания на капитал и около 200 млн. лв. нов набран капитал, голяма част от който обаче е от „Еврохолд“, отбеляза още директорът на фондовата борса.

Има огромен неизползван потенциал на инвеститорите на капиталовия пазар. За мен има много „спящи“ инвеститори, които просто чакат удобен момент.“

Според Моравенов това личи и в статистиката за многото пари на депозит в банковата система, „които стоят и не работят“. В същото време има сформирана доста сериозна маса от лица с прилични доходи, най-малкото от IT и аутсорсинг сектора.

Междувременно Фондът на фондовете управлява рисков капитал за около 1.2 млрд. лв., а заедно с частното финансиране наличният ресурс на разположение на компаниите достига 2.7 млрд. лв.

Жадни за качествени компании

Според Яни Драгов, изпълнителен директор на „Смарт Органик“ АД, всичко опира до това доколко компанията е атрактивна. Според него и досега не е било реален проблем компаниите да намират финансиране, независимо от етапа си на развитие – дали в чужбина, дали тук, бали на BEAM.

Пари има толкова много в последните години, повече отколкото са атрактивните възможности за инвестиции.“

Драгов смята, че такива компании в България все пак има, но не доброто познаване на методите за финансиране понякога е по-същественият недостатък. Според него отнема време предприемачите да узреят за възможностите – за това, че могат да рискуват с дългово финансиране или че за развитието на компанията им е по-добре да продадат част от своя дял в нея.

Подкрепи Economic.bg