В Европа е инвестиран над €25 млрд. рисков капитал през 2018 г.

Технологичният пейзаж еволюира и в качествено измерение, смята Мария Габриел

В Европа е инвестиран над €25 млрд. рисков капитал през 2018 г.

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

424 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Повече от 25 млрд. евро рисков капитал са инвестирани през 2018 г. в европейски компании, или над пет пъти повече от инвестираната сума преди 5 години. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел при откриването на 11-ото издание на Webit.Festival Europe днес в НДК. По думите ѝ е налице подем на нови инвестиции в цифрови технологии.

„Технологичният пейзаж еволюира и в качествено измерение“, убедена е Габриел, давайки пример с успешни компании като Spotify, Adyen и Elastic, чиито първични публични предлагания миналата година надскочиха 5 млрд. долара в първия ден на котиране.

През настоящата година също се наблюдава ръст на инвестициите в иновативни технологични компании. "От началото на годината ЕС е дал над 7.3 млрд. ерво за своите дигитални шампиони", уточни Габриел.

За никого обаче не е тайна, че Старият континент тепърва има много да наваксва и гореспоменатите компании са по-скоро изключение. Към днешна дата няма нито един европейски сред 20-те най-големи цифрови играчи, а сред първите 200 глобални дигитални платформи европейските са едва 8.

„Европа може да си върне лидерството“, изтъкна Мария Габриел. Според нея това може да стане, ако се концентрираме в стимулирането на екосистеми, подпомагането на таланти и изграждането на дигитални платформи като Facebook.

Липсата на таланти е едно от най-големите предизвикателства, според нея. Затова трябва да се насочат инвестиции в образователната система, така че да се избегне маргинализацията на хората, а и да не се позволи изтичането на европейските умове. Габриел обърна внимание също на необходимостта от стимулиране на публично-частни партньорства и инвестициите в научно-развойна дейност.

За целите на дигиталната трансформация Европейската комисия е предвидила да насочи 9 млрд. евро в областта на изкуствения интелект, суперкомпютрите, киберсигурността, развитието на умения. Те ще бъдат осигурени по новата програма „Цифрова Европа“.
Коментари: 0