В индустриална зона на Бургас ще се открият 800 нови работни места

От тази година Общината ще предоставя допълнителни стимули за сертифицирани инвеститори

В индустриална зона на Бургас ще се открият 800 нови работни места

Снимка: Kmeta.bg

3581 ~ 2 мин. четене

Общият размер на привлечените инвестиции в индустриална зона Бургас надхвърля 80 млн. лв. и се очаква да бъдат разкрити над 800 нови работни места. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов по време на представянето на Бюджет 2018, пише Kmeta.bg.

Той добави, че през новата година местната власт в Бургас ще положи усилия за изграждане на довеждаща инфраструктура до индустриални терени, при които има заявени инвестиционни интереси.

От тази година Общината ще предоставя допълнителни стимули за сертифицирани инвеститори. Освен бързо административно обслужване, те ще заплащат и намалени такси за всички технически услуги.

„Развитието на индустриалните зони е процес, на който Община Бургас постави началото през 2009 г. със създаването на Индустриален и логистичен парк - Бургас. До този момент там са изградени улици, локално пътно платно, улично осветление, противопожарни хидранти, улични канализационни мрежи за битови и дъждовни води, водопроводи, електро-преносни съоръжения, трафопостове. Общата площ на зоната е 240 дка, като към момента 80% от капацитета й е запълнен. В зоната вече има над 30 инвеститора, повечето от които в момента строят базите си. Част от тях ще открият производствата си през 2018 година”, обясни градоначалникът.

В процес на строителство са производствени бази за хидравлични компоненти, пропан - бутан, метални изделия, месни продукти, хлебни изделия, изработване на сувенири и др. Заявен е и инвестиционен интерес за производство на части за железопътната индустрия и автомобилостроенето.

„Изчерпването на капацитета на зоните наложи да се търсят нови производствени терени. Затова през 2018 г. стартира ФАЗА 2 на Индустриалния парк. На територия от 600 декара в Южна промишлена зона в Бургас ще бъдат обособени парцели от 20 до 160 дка. Това ще даде възможност да се търсят големи инвеститори”, каза още кметът Николов.

През изминалата година бяха изпълнени ключови инфраструктурни проекти за Бургас, какъвто е изграждането на ул. "Крайезерна". Така е осигурена пряка връзка между Индустриален и логистичен парк - Бургас фаза 1 и фаза 2 с магистрала Тракия.

Индустриалният парк в Българово е другата зона, където ще бъдат вложени средства за изграждане на инфраструктура. Общата площ на зоната е 110 дка, като към момента 50% от капацитета й е запълнен. Закупени са терени от 5 компании - италиански производител на детайли за обувната промишленост, търговско-сервизни бази за земеделска техника, производство на ВИК продукти за канализационни мрежи, складова база за земеделска продукция.   

Подкрепи Economic.bg