В понеделник няма да има извънредно заседание на парламента

Председателят на 46-то Народно събрание призова Румен Радев да забави разпускането на парламента

Ива Митева, председател на Народното събрание на България:

В понеделник няма да има извънредно заседание на парламента

Снимка: Красимир Свраков

1332 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

В понеделник категорично няма да има извънредно заседание на парламента, заяви председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева по BTV.

В петък искането на „Демократична България“ за извънредно заседание на НС събра необходимите по правилник 48 подписа на депутати, след като беше подкрепено от „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. То цели да бъдат приети окончателно промените в закона, свързан с Бюрото за защита на свидетелите, което да бъде прехвърлено от главния прокурор към правосъдното министерство.

Не съм насрочила извънредно заседание за понеделник, защото предложението постъпи в деловодството късно през нощта в петък срещу събота“, заяви Митева.

Тя обясни, че не може да насрочи такова заседание в понеделник, защото това ще бъде в нарушение на правилника. Там е записано, че доклад не може да се обсъжда, ако не са изминали 72 часа от неговото раздаване на депутатите.

Митева смята, че този доклад спокойно може да се разгледа в сряда, 15 септември. Тя призова президента да не разпуска Народното събрание преди сряда, за да може да се състои това последно заседание на парламента.

Междувременно Румен Радев обяви вчера, че ще насрочи предсрочните парламентарни избори за 14 ноември, когато ще има избори 2 в 1, тъй като Народното събрание вече реши, че първия кръг на президентските избори ще е на същата дата и че в идните дни ще разпусне НС.

Подкрепи Economic.bg