В последния момент ЦИК получи оферта за доставка на машини за гласуване

От комисията потвърдиха, че е заведено предложение, което ще бъде отворено до края на деня

В последния момент ЦИК получи оферта за доставка на машини за гласуване
1608 ~ 2 мин. четене
Машинното гласуване все още е възможно. Един час преди да изтече крайният срок за на обществената поръчка за доставка на устройствата, IT компанията „Лирекс" е подала оферта. От Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърдиха пред Economic.bg, че в деловодството е заведено предложение и обявиха, че ще бъде отворено публично до края на деня.

Компанията е част от групата Лирекс.ком, заедно с Лирекс БС, Лирекс Хай Тех и Лирекс Скопие, и се занимава с консултантски и аутсорсинг услуги, цялостно проектиране, изграждане и поддържане на ИКТ решения и системи. Също така предлагат и поддържат софтуер, компютърно, мрежово и офис оборудване.

В началото на седмицата IT компанията е направила предложение до ЦИК за промяна в главното условие за участие в обществената поръчка за машини за гласуване, което според фирмата е дискриминационно, става ясно от документи за поръчката, публикувани на сайта на комисията.

Желаната промяна е свързана с изискването, че „кандидатите трябва да са изпълнили дейности с предмет и обем (обемът няма значение) идентични или сходни с тези на поръчката (машинно гласуване) през последните три години, считано от датата на подаване на заявлението“.

Според компанията „поставеното изискване практически ограничава участието в процедурата до този единствен потенциален кандидат, създавайки фактически монопол в негова полза“.

В свое становище председателката на ЦИК Ивилина Алексиева е отговорила, че „поставеният критерий за подбор в обявлението и документацията за участие напълно съответства на Закона за обществените поръчки“. И уточнява, че не е задължително кандидатът да е извършвал дейности по машинно гласуване при провеждане на избори и няма ограничение дейността да е само на територията на България.

Подкрепи Economic.bg