В САЩ разследват Apple и Samsung заради завишени нива на радиация

Децата е по-малко вероятно да са потърпевши от евентуалното по-високо излъчване

В САЩ разследват Apple и Samsung заради завишени нива на радиация

Снимка: Pixabay

2336 ~ 1 мин. четене
Федералната комисия за комуникации (FCC) на САЩ води разследване дали някои от смартфоните на Apple и Samsung не излъчват по-висока от позволеното радиация, съобщава Chicago Tribune. 

Разследването идва, след като лабораторията за радиация RF Exposure Lab в Калифорния, по поръчка на медията, е установила, че завишени нива в iPhone 7 и iPhone 8. До същия извод е достигнала и за телефоните на Samsung Galaxy S8, Galaxy S9 и Galaxy J3. 

Повишени нива на радиация са били отчетени при тест, симулиращ разговор по телефона на 2 мм отстояние от човешкото тяло. Това би означавало, че човек е подложен на излъчванията не само, когато използва устройството, за да говори, но и когато то е в джоба му.  

Chicago Tribune е инициирал тестове за само 11 смартфона, докато междувременно на пазара се предлагат стотици. 

Все още не е сигурно, че въпросното излъчване крие здравни рискове. Според някои експерти по-малки на възраст потребители могат понесат по-високи нива, тъй като организмите им се развиват в такава среда, докато по-възрастните евентуално биха били потърпевши. 

Apple твърди, че тестовете на въпросната лаборатория не съвпадат с нейните собствени. 

„Устройствата на Samsung, продавани в Съединените щати, отговарят на правилата на FCC. Нашите устройства се тестват съгласно същите протоколи за тестване, които се използват в цялата индустрия“, казват пък от Samsung в изявление до Business Insider.

FCC не отговори веднага на поискания от Business Insider коментар.

Калифорнийската RF Exposure Lab, в която са проведени тестовете, е призната от FCC като акредитирана за изпитания на радиочестотно излъчване от електронни устройства, съобщава Chicago Tribune.

Подкрепи Economic.bg