В София животът е по-скъп, отколкото в Белград и Букурещ

Столицата ни е на 297-ма позиция от 442 в графата скъпи градове

В София животът е по-скъп, отколкото в Белград и Букурещ

Снимка: Economic.bg/Архив

Да живееш в София се оказва  по-скъпо, отколкото в Белград и Букурещ. Това показват данните на статистическия индекс Numbeo за най-скъпите градове за живот в света. Според него София е на 297-мо по разходи за живот от изследваните над 440 места в света в графата скъпи градове. Варна е на 333-та позиция, Пловдив – на 339-а, а Бургас – на 358-ма.

За живот в София на един човек, който не плаща наем, са му необходими 870.47 лв. на месец, става ясно от статистиката. Докато разходите за четиричленно семейство например са доста по-големи – 3 055.31 лв. на месец, отново без да се плаща наем.

Индексът на разходите за живот се изчислява на базата на цени в магазини и ресторанти, транспортни тарифи, сметки за комунални услуги и покупателната способност на местното население. В сравнение с нашата столица няколко други балкански града са малко под нея в класацията. Например Букурещ (Румъния) е на 304 място, Белград (Сърбия) – на 308, Тирана (Албания) – на 314, следвана от Сараево (БиХ) на 315.

Цюрих, Швейцария, заема първата позиция за най-скъп град за живеене в тазгодишната класация. Оказва се, че всички градове от челната петорка са разпределени между швейцарски градове. Цюрих е следван от Базел, Лозана, Женева и Берн. 

В челните 10 влизат Ставангер, Осло и Трондхайм (всички в Норвегия), Рейкявик (Исландия) и Берген (Норвегия). На последните места пък са Карачи и Исламабад (Пакистан) и три малко известни индийски града.

Коментари: 0