В сянката на Brexit

В момента сме в лятото на нашето недоволство

В сянката на Brexit

Несигурността се разпростира широко през третото тримесечие на 2016 г. и нататък, но това не е непременно отрицателно явление. Всъщност, ако на несигурността се отговори с реформи и подобрения, тогава всички настоящи рискови събития могат да се проявят като „след дъжд качулка“ и като предвестник на положителна промяна.

Saxo Bank, специалистът в онлайн търговията и инвестициите в различни активи, обяви днес своите прогнози за световните пазари и основни идеи за търговия за третото тримесечие на 2016 г. – „Основни идеи за търговия“.

В момента сме в лятото на нашето недоволство. Несигурността властва в Европа, цикълът, движен от дълга, достигна своя връх и социалният договор се сформира отново сред силните съмнения на гласоподавателите в елитарната политическа система. Търгуването на пазарите през третото тримесечие ще е под знака на управлението на увеличената волатилност, разбирането за това как популисткото чувство ще се отрази на социалната посока и приемането на факта, че световната икономика – включително и тази на САЩ –  е на прага да възобнови своя флирт с рецесията.

Стийн Якобсен, главен икономист и CIO на Saxo Bank, коментира: „Лично аз не съм твърде притеснен за Брекзита, тъй като предишни кризи са ме научили, че този тип събития често водят до реални промени и понякога – до реални реформи. След кризата с Европейския механизъм на обменните курсове от 1992 г., растежът и заетостта в Обединеното кралство отбелязаха значителен ръст.“

Той добави още: „Добрата новина е, че през следващите 6 до 12 месеца ще станем свидетели на придвижване към така необходимия мандат за промяна. Лошата новина е, че ще има по-голяма волатилност и повече несигурност.“

На този фон, прогнозите на Saxo за основните класове активи през третото тримесечие са следните:


ЕС макро – пукнатината на мигрантската криза

„Преди казвахме, че Европа се движи напред във времена на криза. За съжаление вече не сме на същото мнение, в светлината на плахите реформи на ЕС от последните години“, смята Кристофър Дембик, икономист в Saxo Bank.

Имиграцията е основният риск, който стои пред Европейския съюз, от кризата с дълга насам, а също така е и най-пренебрегваният. С него, и след Брекзита, Европа изглежда по-разделена от всякога. Лошото управление на мигрантската политика и икономическата ленивост предизвикват антиелитарно мъртво вълнение на континента. Резултатът от президентските избори в Австрия, където за малко да спечели крайно десен кандидат, и неочакваният резултат от референдума във Великобритания, представляват две сериозни предупреждения към Брюксел – необходимо е да се намери решение, което да обединява периферията и центъра, което да сложи край на плахия режим на реформи на блока от последните години.

Последните седмици бяха наситени със събития за финансовите пазари. Волатилността е малко по-висока, но ситуацията е далече от безнадеждна за инвеститорите, които търсят нови възможности.  Избягването на риска остава сравнително ниско в сравнение с  тенденциите в миналото, въпреки шока, предизвикан от резултата от референдума във Великобритания. Всъщност много инвеститори се възползваха от резкия спад на финансовите активи в резултат на Брекзита, за да купят обезценени активи, като по този начин реализират значителна печалба. Въпреки че институционалните инвеститори търсят да купуват сигурни убежища, като японската йена, швейцарския франк и златото, по-рисковите активи, включително балканските валути и акции все още са много привлекателни. Този период е доста специален. Всички са наясно, че нивото на риск ще се повишава през следващите месеци, особено ако обезценяването на китайския юан се ускори. Но по-рисковите инвестиции още привличат значителни парични потоци, тъй като често са единствените, които предлагат висока възвръщаемост в нисколихвена среда. Фондовите пазари на Балканите, разбира се, се влияят много от случващото се на глобалните финансови пазари, но те също  имат своите собствени характеристики, които привличат вниманието на чуждестранните инвеститори.

През последните години инвеститорите се научиха по трудния начин, че вече не съществува спокойно лято на финансовите пазари. Предстоящите седмици  може да са по- тревожни за инвеститорите. От наша гледна точка Брекзитът очевидно не е най-сериозният риск за инвеститорите.  Бързото обезценяване на китайския юан, както през август 2015 г., ще има по-големи финансови и икономически последици, отколкото Брекзита, особено за акциите на Балканите, тъй като  при тях ще се наблюдава значителен спад, докато търсенето на сигурни убежища ще се устреми рязко нагоре.

С нарастването на рисковете, през следващите седмици изглежда неизбежно  поскъпването на японската йена и швейцарския франк. От началото на годината йената  поскъпна с  повече от 13% в сравнение със само 3,5-те процента на швейцарския франк. За инвеститорите японската йена е предпочитана като сигурно убежище пред швейцарския франк. Тази тенденция вероятно ще се запази, тъй като швейцарските власти са по-активни и успешни в натиска надолу на валутата, отколкото  японските. Намесите във валутната търговия от страна на японските власти  не бяха убедителни за инвеститорите, което тласка йената все по-нагоре и нагоре. От другата страна са швейцарските власти, които изглеждат по-способни да контролират обменните нива на тяхната валута. Неоспоримо е, че швейцарският франк ще продължи да се засилва в средносрочен план, но  поскъпването му ще бъде ограничено и със сигурност управляемо за  притежателите на ипотеки в швейцарски франкове.


Форекс – нещата могат да станат грозни

Призракът на гласуването на Брекзита ще продължи да броди известно време, с продължаващо отслабване на лирата, в резултат на референдума (макар да е вероятно с намаляваща скорост). Все пак нашата прогноза е, че двойката евро-британски паунд ще отбележи ръст през Q3, пред другите основни двойки с британския паунд, предвид по-дългосрочните въпроси за Европа, след като лирата бе силно обезценена. Вероятно оказвайки допълнителен натиск върху пазарните нагласи, Федералният резерв също така е малко вероятно да предостави подкрепа извън сегашното си бездействие и вероятно не вярва, че монетарната политика е отговорът на новите рискове от рецесия. Накратко, щатският долар ще се окаже най-сигурното убежище през следващите месеци.


Облигации - ниска доходност за продължителен период

След Брекзит, доходността на световните пазари отново стигна рекордно ниски нива, а с окончателното капитулиране на миролюбивата нагласа на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън, консенсусното очакване е много ниска доходност за дълъг период от време. И все пак, под мрачните икономически заглавия има признаци, че настроенията се подобряват в много сектори от икономиката. Някои от най-важните рискови фактори, които оказваха влияние върху пазарите през последните шест месеца или вече не са актуални, или до голяма степен са без значение за момента, страховете около нестабилността на развиващите се пазари са утихнали и ЕЦБ се ориентира към количествени улеснения. При вероятно постепенно подобрение на световната икономическа перспектива, очакваме основната доходност, особено европейската основна доходност, да се покачи бързо.


Ценни книжа - критично тримесечие

Въз основа на сегашната траектория на световната икономика, навлизаме в Q3 с негативен поглед към ценните книжа. Сред най-пострадалите сектори, европейските банки ще продължават да страдат от липсата на доверие и контролът върху нетните маржове по лихвите в резултат на отрицателните лихвени проценти ще бъде подновен, като в същото време британските ценни книжа също ще получат по-ниски оценки и това ще окаже натиск върху FTSE 100. След като вотът за Брекзит удари финансовата система, доверието сред бизнеса и потребителите може да се влоши толкова, че да изправи световната икономика пред застой в Q4, което е причината да разглеждаме следващите няколко месеца като най-критичният период от началото на еврокризата през 2012 г.


Стоки и суровини - втори тласък

Второто тримесечие разбива тенденциите от 2014 г. насам и тази година не прави изключение, след възходящото оживление, водено от петрола и златото, което вдигна целия сегмент суровини. С навлизането в третото тримесечие, перспективите за растеж в някои от големите световни икономики, включително САЩ и Китай, продължават да са поставени под въпрос и заедно с проблемите в Европа могат да доведат до верижна реакция на световния пазар. С оглед на това, съчетанието на несигурността, предизвикана от Брекзит и с потенциалното засилване на долара, очакваме през това тримесечие ограничено покачване над 50 щатски долара за барел суров петрол. Същата несигурност наскоро помогна за по-скъпото търгуване на златото като актив-убежище, и оставаме позитивни – повишаваме нашето предвиждане до 1,350 долара за унция до края на годината.

Коментари: 0