При 10 млн. ваксинации на ден икономиката на Китай ще се изстреля

Прогнозата на Oxford Economics за 2021 г. се води от темпа на ваксинация

При 10 млн. ваксинации на ден икономиката на Китай ще се изстреля

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Амбициозният план на Китай да ваксинира 40% от населението си до края на юни може да проправи път за повишаване на темповете на растеж на икономиката до 9.3% тази година, прогнозира Oxford Economics. Доверието на бизнеса и потребителските разходи ще се подобрят, ако страната успее да постигне целта си. А тя според анализаторската компания ще изисква имунизация на 10 млн. души дневно – два пъти по-бърз темп от сегашния, пише Bloomberg.

Ако Пекин задържи тази скорост и през тримесечието до септември, страната може да се доближи до постигането на стаден имунитет, тъй като по груби сметки ваксинираните биха наброявали 60 до 70% от населението.

Това би добавило 0.4 процентна пункта към ръста на БВП спрямо базовия сценарий на Oxford Economics от 8.9%. Сегашната прогноза на анализаторите е основана на темп на ваксиниране от 5-6 млн. души дневно.

Те очакват още, че потреблението на домакинствата тази година може да се увеличи със 7% от нивото преди COVID. Износът на туристически услуги ще се възстанови до около 50% от нивото си през 2019 г. през втората половина на годината, а вносът на туристически услуги ще се възстанови на около 70 %. Фиксираните инвестиции също ще се подобрят, казват изследователите.

Скоростта на ваксинация в Китай в момента е по-бавна от тези в САЩ и европейските страни. Дози са получили 107 милиона от жителите му, или едва 3.8% от населението.

При по-лош от очакваното сценарий, при който само 40% от населението ще бъдат ваксинирани до края на годината, икономическият растеж може да се окаже с 0.2 процентни пункта по-нисък от базовия сценарий – или 8.7%, се казва в доклада.

Като цяло икономическите прогнози за ръста на БВП на Китай са за увеличение от 8.5%, според усреднените данни в анкета на Bloomberg.

Коментари: 0