Ваксинационният паспорт: Решение с опасни неизвестни

Той може да помогне за икономическото възстановяване, но не трябва да е единственото решение

Ваксинационният паспорт: Решение с опасни неизвестни

Снимка: Pixabay

1848 ~ 2 мин. четене

Правителства и разработчици по цял свят проучват възможностите за потенциалното използване на ваксинационни паспорти като начин за възстановяване на икономиката. Индустрията за пътувания и развлечения са сред най-пострадалите от кризата, поради което има нужда от бързо възстановяване дейността и то по сигурен начин. За тях паспортите биха били от голяма полза.

Привържениците на идеята изтъкват, че чрез тях ще може да се идентифицират защитените от коронавирус хора и да се установи известен контрол върху разпространението на заразата. Разработващите технологии обаче алармират за проблем с потенциалното изключване на цели групи от населението от възможността да участват пълноценно в социалния живот. Затова призовават законодателите да помислят сериозно върху използването на подобен инструмент.

Какво да представлява паспортът?

Макар идеята за ваксинационни паспорти да е още прясна, вече има фирми, които работят по такива, пише Reuters. Сред тях са компанията за биометрични данни iProov и фирмата за киберсигурност Mvine. Те получиха целево финансиране от Обединеното кралство и техният продукт в момента се тества от британската Национална здравна служба.

Основателят и главен изпълнителен директор на iProov Андрю Бъд е на мнение, че такива паспорти за ваксини трябва да съдържат основна информация от две части.

„Първо, този човек ваксиниран ли е? Второ, как изглежда този човек?“

Според него е достатъчно да може да се съпостави лицето със статуса на ваксинация, без да е нужно да се знае самоличността на човека.

Помощ или вреда?

Възможността за потвърждаване на ваксинационния статус би било особено полезно за нощната икономика. Статистиката показва, че само в Манчестър например наетите в сектора са около 420 хил. души – числото, което идва да покаже огромното значение на бранша за пазара на труда.

„Трябва да обмислим как да се върнем към нормалното“, коментира Сача Лорд, индустриален съветник и съосновател на градския музикален фестивал Parklife.

През миналата година станахме свидетели на различни експериментални концерти и събития, чрез които бе направен опит да се преодолее изискването за социална дистанция. Но според Лорд те не са били финансово жизнеспособни. „Концертът не е концерт или фестивалът не е фестивал, освен ако не сте застанали рамо до рамо с приятелите си“, коментира той.

Според него обаче хората не трябва да се насилват да си вадят такива паспорти. За клиентите той „трябва да е избор“, а бизнесът следва да намери още начини за приобщаване на публика. Липсата на сертификат не бива да означава автоматична забрана за пропуск до събитие.

Ако нямате този паспорт, ще ви дадем друга възможност “, добави Лорд, предлагайки използването на бързи тестове за коронавирус.

Сертификатите за ваксини повдигат огромни социални и политически проблеми. Според Андрю Бъд обаче работата на компании като неговата е да предоставят технологичната основа за създаването на такива паспорти, но не и да преценяват дали те са добра идея.

Потенциални проблеми могат да възникнат около дискриминацията, привилегиите и изключването на младото поколение, което ще бъде последно на опашка за ваксинация. Затова правителствата трябва много внимателно да обмислят рисковете.

Подкрепи Economic.bg