Валери Симеонов започва акция срещу винпромите

Вицепремиерът ще настоява за законодателни промени, които да променят изписването на етикета

Валери Симеонов започва акция срещу винпромите
Вицепремиерът Валери Симеонов обеща да инициира законодателни промени, които да задължат производители на спиртни напитки да изписват процента на зърнения етанол, използван при производството на ракия. Заявката беше дадена след среща с представители на националното сдружение "Българска домашна ракия", които се оплакаха, че големите производители ги атакуват с обвинения за производство на нелегален алкохол, пише „Дарик“.

Симеонов ще предложи етикетът на всяка бутилка фабрично произведена ракия да съдържа информация за процента на вложения зърнен етанол - вид спирт, който се използва при производството на ракия.

 „В големите спиртоварни не се произвежда ракия в този вид, в който всички си въобразяваме, че се прави - от грозде, от кайсии, от праскови и сливи. Всъщност се прави и от зърнен етанол. Той не е вреден за здравето, но той по никакъв начин не кореспондира и не съответства на представата на потребителя за българска ракия“, каза Симеонов.

Към момента законът позволява съдържанието на зърнен етанол в ракията да стига до 60 процента, но няма изискване точният процент да бъде посочен върху етикета на бутилката. Друг проблем е продажбата на този етанол на нелегалните казанджийници.

Производителите на алкохол са длъжни да пишат на етикета, че продуктът е „спиртна напитка“, ако се използва спирт за производството му.
Коментари: 0