Външна организация анализира рисковете в „Автомобилна администрация“

След резултатите от анализа най-вероятно ще има преструктуриране на държавната агенция

Външна организация анализира рисковете в „Автомобилна администрация“

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

1124 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
В момента се прави обстоен анализ от външна организация за Министерството на транспорта и за Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА), която анализира функциите и рисковете в агенцията. Когато приключи този анализ ще се вземат съответните мерки. Това заяви пред Economic.bg изпълнителният директор на ИААА Дамян Войновски. В началото на април транспортният министър Росен Желязков заяви, че до 2 месеца в агенцията ще бъдат направени структурни и организационни промени. 

„Най-вероятно анализът ще доведе до преструктуриране. Очакваме той да приключи, за да се запознаем с резултатите и препоръките и да се реши дали ще се съобразим с тях“, коментира Войновски като допълни, че двата месеца срок от транспортния министър вече изтичат и скоро трябва да има резултати. 

Новият закон

По думите на изпълнителния директор в новия Закон за движение по пътищата е залегнало включването на видеоклип в изпита за придобиване на шофьорска книжка. „Това е интерактивен видеоклип, който може да покаже дали водачът успява да разпознае и реагира своевременно при симулирана опасна ситуация“, уточни Войновски. 

„Наблягаме върху качеството на самия изпит и върху контрола на лицата, които провеждат изпитите. Предоставяме възможност за обжалване на резултатите, за повторна проверка и мониторинг върху изпитващите, за да се подобрят резултатите и качеството на изпитите“, допълни Дамян Войновски. 

Той се включи в представянето на Годишния индекс за шофьорското поведение на пътя – SDIndex. 

„Много е важна себеоценката на водача – до каква степен той се оценява като рисков. Ние подкрепяме такива инициативи, защото това ще доведе до знанието на повече хора какво е реалното състояние на водачите и до колко те трябва да обърнат повече внимание на своето поведение от пътя“, обясни той.
Коментари: 0