Въпреки санкциите от САЩ Иран ще продава максимално нефт

В края на юни Техеран настояваше да не се увеличават квотите на ОПЕК за добив на петрол

Въпреки санкциите от САЩ Иран ще продава максимално нефт

Снимка: Wikimedia

Иранският вицепрезидент Ешак Джахангири каза, че въпреки усилията на САЩ чрез санкции да понижат износа на петрол от Иран до нула страната ще продава колкото се може повече от суровината.

Джахангири, цитиран от Reuters, каза също, че би било грешка Техеран да подцени санкциите от страна на Вашингтон и влиянието, което те ще окажат на иранската икономика. Вицепрезидентът подчерта факта, че САЩ са започнали търговска война дори и с европейските си партньори, както и с Китай.

Припомняме, че близкоизточната страна, която е третият по-големина производител на нефт в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), в края на юни се противопоставяше на идеята за повишаване на квотите за добив на петрол от юли. Тогава Техеран заплаши, че дори ще блокира този ход, тъй като санкциите от страна на САЩ ограничават иранският износ на нефт.

В крайна сметка на 22 юни страните от ОПЕК се договориха за скромно повишение на квотите. Най-големият производител в Организацията - Саудитска Арабия, която е и неофициалният лидер на групата, каза, че ще увеличи добива си на петрол с около 1 млн. барела на ден или с 1% от световните доставки.

Първият пакет санкции от САЩ срещу Иран ще влязат в сила началото на август, а следващият – през ноември. Водещите европейски държави, заедно с Китай и Русия, работят за създаването на финансов механизъм, който смекчи щетите от планираните тежки американски санкции срещу Техеран. Френският външен министър Жан-Ив Ле Драйън коментира преди дни, че въпросният механизъм най-вероятно няма да е готов за началото на август, затова Иран ще трябва да прояви търпение и да го изчака за ноември. Близкоизточната държава обаче проявява нетърпение и заплашва да спре да изпълнява споразумението с европейските държави, според което е задължена да не развива своята ядрена програма. Страна по това споразумение бяха и САЩ, но те се оттеглиха от него заедно с обявяването на предстоящите санкции.
Коментари: 0