Общинарите във Варна определиха цената на Синята зона

Шофьорите в морската столица ще са единствените в България, които ще могат да плащат и за половин час престой

Общинарите във Варна определиха цената на Синята зона

Снимка: Facebook/Красива Варна

2276 ~ 1 мин. четене
Общинският съвет на Варна одобри таксите за паркиране в синята зона на града, която се очаква да бъде пусната през месец май тази година. Жителите и гостите на града ще плащат 1 лв. на час за паркиране, но те ще са единствените в България, които ще имат шанс да плащат и за половин час престой.

Планира се плащането за синя зона в града да става по три начина. Първият е стандартен - чрез sms, както е в повечето български градове. Вторият начин ще бъде чрез специално интернет приложение „Виртуален паркинг метър“, а третият – плащане в брой в търговските обекти в обхвата на зоната. Т.е. шофьорите във Варна ще имат възможност да заплатят паркирането в синя зона в кеш в магазин или заведение.

Синята зона ще бъде с работно време от 9 до 19 ч., като през уикенда и почивните дни паркирането ще бъде безплатно. Водачите на електромобили също са освободени от заплащане на такса за паркиране.

За жителите в обхвата на синята зона се планират преференции. На месец те ще плащат по 5 лв. за първи автомобил, а за втори – 10 лв. Годишната такса за един автомобил ще бъде 55 лв., а за втора семейна кола – 110 лв.
Подкрепи Economic.bg