Варуфакис създава своя европейска партия

Бившият финансов министър няма да участва в предстоящите избори

Варуфакис създава своя европейска партия
164 ~ 1 мин. четене
Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис планира да създаде своя европейска партия, предаде AFP. Той заяви, че няма да участва в предсрочните избори на 20 септември, които определи като "тъжни". 

Варуфакис отхвърли спекулациите, че ще се присъедини към новата партия "Народно единство" с лидер Панайотис Лафазанис. В нея се включиха най-радикалните членове на крайно лявата партия СИРИЗА, която спечели убедително предишния вот през януари. 

Бившият министър на финансите заяви пред "Ройтерс", че има желание да създаде европейска мрежа за възстановяване на демокрацията, която в бъдеще може да се учреди като партия, но в момента е само идея, за която по думите му среща подкрепа.

"Вместо да имаме национални партии, които да се кандидатират на национално ниво, ще има европейска мрежа, която ще е активна в отделните държави. Не става дума за нещо, което ще направим в следващите месеци. Идеята бавно съзрява, бавно пуска корени в цяла Европа", обясни Варуфакис.

Припомняме, че преди седмица от СИРИЗА заявиха, че няма да позволят бившият финансов министър и отцепниците от крайно лявата партия да се включат в партийните листи за предсрочния вот в края на септември.
Подкрепи Economic.bg