Васил Велев: Икономиката ще се върне на нивото от 2018 г.

Сега ще се наблюдава подобрение в икономическите показатели заради сезонната заетост, но през есента отново ще има понижение, казват икономисти

Васил Велев: Икономиката ще се върне на нивото от 2018 г.

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Икономиката на България най-вероятно ще се върне назад към нивото си от 2018 г. Както по отношение на продажбите на компаниите, така и по отношение на генерирания Брутен вътрешен продукт (БВП). Такова мнение изрази в интервю за Nova председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

„Тогава минималната заплата беше 510 лв. Не казвам, че тя трябва да се намали, но не е разумно да се увеличава. Това, което според нас трябва да се направи, е на най-бедните да се връща платеният данък“, каза Велев по повод настояването на работодателските организации от вчера минималната работна заплата и осигурителните прагове по икономически сектори да останат замразени през следващата година.

По думите на председателя на АИКБ последното увеличение на МРЗ е „абсолютно механично“. За 2021 г. е планирано тя да нарасне с 40 лв.

Според икономистът от КНСБ Любослав Костов при криза трудът е най-ощетеният. „Ако трябва да орязваме някакви разходи, то винаги са тези за труд. Три са факторите, които не предполагат такова действие. На първо място е политическият – това нещо е заложено в управленската програма на правителството в момента. Предвиден е от 1 януари ръст на минималната работна заплата. Тя все още се управлява административно и не би трябвало да я обвързваме с пазарните конюнктури, които се случват”, смята той. 

Според него икономическото възстановяване в България ще бъде под формата на буквата W. „Сега ще има период на леко възстановяване заради сезонната заетост. Есента обаче ситуацията отново ще се влоши“, каза той. По думите му най-силно ще се усети кризата в началото на следващата година.

„След здравната криза идва икономическата, след нея обаче идва социалната. Това ще се усети най-силно в началото на следващата година. Очаква ни тежка зима“, предупреди Любослав Костов.

Коментари: 0