Почти всички чуждестранни студенти напускат Великобритания след завършване

Въпреки това от британското вътрешно министерство са поръчали до другия септември да има доклод за влиянието на чуждестранните студенти върху местния пазар на труда

Почти всички чуждестранни студенти напускат Великобритания след завършване

97% от чуждестранните студенти напускат Великобритания, след като завършат обучението си, сочат данни от граничната служба, пише The Guardian. Изнесените числа показват, че равнищата на имиграция в страната са много по-ниски, отколкото се смяташе досега. Броят на чуждите студенти, оставащи на Острова след завършването си, беше използван като аргумент в подкрепа на гласуването за излизане от ЕС.

Преди се твърдеше, че десетки хиляди чуждестранни студенти остават във Великобритания незаконно, след като завършат обучението си там. Проверки на излизащите от страната, проведени миналата година, обаче са открили доказателства за обратното.

Данните от Националната статистическа служба показват, че към март 2017 г. общата нетна миграция в страната, което е разликата между пристигналите и напуснали хора, е 246 хил. души. Това е с около 81 хиляди по-малко спрямо година по-рано.

Данните, публикувани в четвъртък, идват на фона на разкрити от Министерство на вътрешните работи отделни планове да поиска експерти по миграцията да изследват влиянието на чуждестранните студенти върху пазара на труда в Обединеното кралство. Консултативният комитет по миграцията ще бъде помолен да изследва ефекта, който имат както студентите от Европейския съюз, така и от страни извън Блока, върху пазара на работна ръка в страната. Въпросният комитет трябва да е готов с доклада си другия септември.

Съобщавайки за бъдещия доклад, министърът на вътрешните работи Амбър Руд обясни, че правителството в Лондон иска да остави вратата отворена за истинските студенти, но ще се бори срещу злоупотребите с визи от страна на дадени институции.

Коментари: 0