Във Великобритания цените на природния газ скочиха до 4-годишен максимум

Причината е силният снеговалеж в страната

Във Великобритания цените на природния газ скочиха до 4-годишен максимум
1524 ~ 1 мин. четене

Един уикенд с обилен снеговалеж донесе ранна Коледа за британския хъб за природен газ National Balancing Point. При отварянето на търговията цените се повишиха до най-високото си ниво за почти четири години, след като търсенето скочи с понижаването на температурите. Цените в рамките на деня скочиха до 310 долара за 1000 куб м, а за последно тя е била на това ниво през 2014 г.

По-голямата част от страната е покрита със сняг през целия уикенд. Средната температура в Обединеното кралство в понеделник е 1 градус по Целзий, в сравнение с 10-годишната средна стойност от 5.2 градуса по Целзий, според изчисленията на Bloomberg.

В Обединеното кралство е издадено предупреждение в код "жълто", което отбелязва опасността от аварии след снеговалеж. И все пак, въздействието се очакваше да бъде "много по-малко разпространено и по-малко значимо, отколкото в Англия и Уелс в неделя".

На хъбовете на континента, където подземните газохранилища помагат за изглаждане на пика при потреблението, цената е движи между 250-260 долара за 1000 куб м.

Подкрепи Economic.bg