Въздухът в страната със завишени нива на замърсяване

На места фините прахови частици са пет пъти над нормата

Въздухът в страната със завишени нива на замърсяване
3809 ~ 1 мин. четене

През последната седмица са регистрирани завишени нива на замърсяване на въздуха в цялата страна. Нивото на фините прахови частици е завишено над пет пъти, предаде БТВ.

Сред най-замърсените градове са Плевен, Шумен и Горна Оряховица. Мръсен е бил въздухът и е Перник и Видин. В София вчера бе отчетено замърсяване от 10 пъти над нормата, като най-мръсен е бил в квартал "Дружба", сочат данни на Изпълнителна агенция по околна среда.

Допустимата норма е 50 микрограма на кубичен метър. В момента апаратите не отчитат превишение в София. Стойностите се усредняват на всеки час.

Проблемът с фините прахови частици е основен проблем за качествения въздух в страната. През 2014 най-голямо завишение е регистрирано във Видин, Монтана и Ловеч.

Според изследвания, една от основните причини на високите концентрации на прах през зимата в София и в много други населени места в България е битовото отопление с въглища с ниско качество и дървесина.

Фините частици причиняват астма, сърдечносъдови проблеми и рак на белите дробове. Особено уязвими към токсичните концентрации на прах са малките деца, подрастващите и възрастните хора.

Експертите съветват хората да излизат с шал навън, за да се предпазят и да приемат повече плодове и зеленчуци, тъй като организмът има нужда от повече антиоксиданти.

Подкрепи Economic.bg