Възходящият тренд на пазара на имоти ще продължи до 2020 г.

Ниските лихви и ръстът на икономиката движат сектора в положителна посока

Възходящият тренд на пазара на имоти ще продължи до 2020 г.

Снимка: Красимир Свраков; Economic.bg

3242 ~ 2 мин. четене

Положителните тенденции на имотния пазар в София ще продължат до 2020 г., ако няма сериозни катаклизми. Това мнение изразиха експерти от имотния сектор по време на бизнес форума „Шумът на парите”, който се проведе в столицата.

През 2017 г. има баланс между купувачите и продавачите пазара на имоти и моментът е подходящ за инвестиция. Според Страхил Иванов, основател и управител на агенция за недвижими имоти „Явлена” не се намираме в бум на пазара на жилищни имоти и през 2017 г. се усеща захлаждане в сектора. За първото тримесечие на годината се забелязва спад на сделките с имоти в страната с 13%, а в София с 2.4%, коментира той. Иванов добави че средната пазарна цена на квадрат в София е 915 евро.

Според експерите, които участваха в дискусията не може да се говори за балон на пазара на имоти. Единодушно те изразиха мнение, че секторът се развива най-добре в София и Пловдив в сравнение с други български градове. Варна и Бургас изостват като там сделките за ново строителство държат тренд под 10% от 2016 г. насам.

Увеличението на банковото финансиране за жилищни имоти през 2017 г. е с около 40%, което е сериозен фактор за развитието на пазара. Ниските лихви и ръстът на икономиката движат сектора в положителна посока.

Предприемачът Христо Чепишев подкрепи главния архитект на София Здравко Здравков в мнението му, че трябва да се строи там, където има изградена инфраструктура и да се обърне повече внимание на уплътняването на градската среда. „Хората, които разбират от този бизнес правят точно това – инвестират там, където има добри транспортни връзки”, заяви Чепишев.  Според него в момента българският клиент на жилища и офиси получава най-високо качество на продукта. Той даде пример с комплекса „Еделвайс” 2, който преди 5-6 години е строил с 10 см изолация, а днес изгражда „Еделвайс” 3 с 20 см изолация. „Пазарът го иска и ти си длъжен да го дадеш”.

Високото ниво на изискванията на клиентите получава своя отговор, смятат експертите. В момента България се доближава до тенденциите на качество в Европа заради промените в нормативните уредби.

Мартин Янев, управляващ партньор на „Смарт Брокерс” заяви, че терминът луксозни имоти трябва да изчезне до 10 години и да се фокусираме върху изграждането на устойчиви имоти. Според него няма как да има високия клас жилища да се съчетаят с не добрата среда, мръсният въздух и лошата инфраструктура. 

Коментари: 0