Възможни са нови икономически сътресения в ЕС

През 2015 г. се отчита подобрение на икономическата ситуация в страните от Югоизточна Европа

Възможни са нови икономически сътресения в ЕС
208 ~ 1 мин. четене

Нови икономически сътресения се очакват в еврозоната в случай, че програмата по спасяването на Гърция не бъде изпълнена. Това показва доклад за регионалните икономически перспективи, публикуван от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

"Несигурността сковава вътрешната политика в Гърция. Ако реализацията на новата програма за спасяване на страната, одобрена от правителството и кредиторите през юли, се затрудни при изпълнението, то в ЕС ще започне нов период на икономически сътресения”, заявяват експерти от банката, предава ТАСС.

По тяхното мнение, "влошаването на икономическите перспективи в съюза може да доведе до активно теглене на средства от европейските главни банки, опериращи в Централна и Югоизточна Европа и балтийските държави, което ще доведе до засилена тенденция на  съкращаване на кредитите.

Банката отбеляза, че за първите девет месеца на 2015 г. се отчита период на постепенно подобрение на икономическата ситуация в страните от Югоизточна Европа. "Изключение е Гърция, чиято икономика е вероятно отново да бъде в рецесия (след скромен ръст от 0,7% през 2014 г.), в резултат на политическа несигурност в държавата, въвеждането на контрол върху капитала и на фона на опасения за бъдещето на страната в еврозоната" – се подчертава в доклада.

Отслабването на курса на еврото и цените на петрола ще се отразят на състоянието на държавите от Югоизточна Европа. В края на 2015 г. и през 2016 г. се прогнозира ръст в повечето икономики в региона. Въпреки това се очаква гръцката икономика да се свие през 2015 г. и 2016 " - предупреждават експерти на ЕБВР.

Подкрепи Economic.bg