Обявените икономически стимули в САЩ подкрепиха цените на петрола

Конкретно за американския сорт WTI предстоят големи колебания, смятат анализатори

Обявените икономически стимули в САЩ подкрепиха цените на петрола
576 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Цените на петрола днес се повишават благодарение на надеждите, че в САЩ скоро ще бъде постигнато съгласие за приемането на спасителен пакет от мерки на стойност 2 трлн. долара. Той би могъл да притъпи икономическия удар, нанесен от разпространението на коронавируса Covid-19, и да насърчи потреблението на петрол. Освен това възможността за приемането на стимулите понижава курса на американския долар.

Към 9:50 ч българско време цената на петролните фючърси за сорта Брент са се повишили с 3% до цена 27.84 долара за барел. Американският лек суров петрол (WTI) пък е поскъпнал с 4.37% до 24.39 долара за барел.

„Нефтът си проправя път нагоре главно заради по-слабия курс на долара, който произтича от безпрецедентните ходове на Федералния резерв“, коментира за Reuters Едуард Моя, старши пазарен анализатор в търговския брокер OANDA. „Волатилността на фючърсите на WTI ще остане висока и търговците не бива да се изненадват, ако в крайна сметка поскъпването бъде изтрито“, добавя той.

Вчера американският Федерален резерв представи извънреден пакет от мерки, които да предпазят икономиката от негативното влияние на забраните в сектора на търговията, за които учените твърдят, че са необходими, за да се забави разпространението на пандемията.

Въпреки че вчера пакетът икономически стимули за 2 трлн. долара не бе приет в Сената, тъй като депутатите не постигнаха съгласие за разпоредбите в законопроекта, американският финансов министър Стивън Мнучин изрази увереност, че скоро ще бъде постигнато съгласие и пакетът ще бъде приет.

Очакваният икономически стимул понижи курса на долара, тъй като приемането му ще увеличи печатането на валута. Доларовият индекс, който обединява курса на американската валута спрямо други шест основни валути, днес се понижи с 0.5%.

Коментари: 0