Пазарът на криптовалути нарасна с $14 млрд. за ден

Цената на bitcoin скочи с над 10%

Пазарът на криптовалути нарасна с $14 млрд. за ден

Снимка: Unsplash

1044 ~ 2 мин. четене
Цените на криптовалутите отбелязаха повишение във вторник, докато пазарите на акции продължават да са под натиска на страховете от коронавируса, които в момента определят настроението на инвеститорите.

За 24 часа bitcoin е поскъпнал с 10%, достигайки 6569 долара за брой към 11:57 ч. сингапурско време, пише CNBC. Ethereum е скочил с над 7%, а XRP с над 5%.

Към момента един bitcoin се търгува за малко над 6742 долара (14% ръст за 24 часа), един Ethereum – за 142.03 долара (14.6% ръст за 24 часа), а XRP – за 0.162 долара (8.17% ръст за 24 часа), сочи справка на Economic.bg в Coindesk.

Пазарната капитализация – цялата стойност на пазара на криптовалути – нарасна с над 14 млрд. долара за същия 24-часов период, достигайки общо 182.62 милиарда долара, по данни на Coinmarketcap.com.

Криптовалутите претърпяха удар по-рано този месец. На 8 март пазарът бе доминиран от разпродажби след понижението при цените на петрола. На 12 март, само за 24 часа, бяха изтрити 93.5 млрд. долара от стойността на криптовалутите, като само цената на bitcoin се срина с 48%.

През последните няколко години bitcoin бе оприличаван на “цифрово злато” и разглеждан от някои като сигурно убежище за инвестиции в момент на натиск за традиционните финансови пазари. Популярната криптовалута, чиято цена все още е по-ниска от тази в началото на годината, изглежда по-скоро като рисков актив.

В понеделник акциите в Европа и САЩ отново затвориха при понижение на цените. В Азия запасите бяха като цяло по-високи във вторник сутринта, след като в понеделник Федералният резерв на САЩ обяви програма за закупуване на активи в подкрепа на пазарите, тъй като броят на случаите с коронавирус в световен мащаб продължава да нараства.

“Наблюдаваме някои наистина бичи действия при цените на bitcoin днес, заедно с други класове активи, след като ФЕД обяви безпрецедентни мерки вчера за стимулиране на икономиката”, коментира Виджай Айяр, ръководител на бизнес развитието на борсата за криптовалути Luno, пред CNBC. По думите му американските мерки са върнали влели доверие у инвеститорите.


“Ще бъде интересно да се наблюдават bitcoin тарифите в такава среда, като се има предвид, че това е първият му тест като сигурно убежище в потъващ пазар и тепърва ще се доказва”, коментира още анализаторът.

Коментари: 0