Вече е ясно дали ще има втори референдум за Brexit

Британското правителство взе решение след подписката, в която се включиха милиони

Вече е ясно дали ще има втори референдум за Brexit

Правителството на Великобритания днес официално отхвърли подписана от 4,125 млн. души петиции за свикването на втори референдум за членството на страната в ЕС, предаде АФП, цитирана от Kmeta.bg. Призивът е за използване на правната норма, че ако са гласували по-малко от 60% при избирателна активност от 75 на сто, трябва да се проведе ново допитване до народа.

На 23 юни при активност на гласуващите от 72% от имащите право на глас, 52% (17,4 млн. души)подкрепиха излизането на Великобритания от ЕС. Според правните норми на Великобритания когато петиция събере 100 000 подписа, тя влиза да обсъждане в парламента.

Правителството заяви, че при референдума от юни не е била въвеждана долна граница за участие. И се припомня изявлението на премиера Дейвид Камерън от 27 юни, в което той определи референдума като „една от най-големите демонстрации на демокрацията в британската история“, след като гласуваха над 33 млн. души.

„Сега трябва да се подготвим за процеса за излизане от ЕС и правителството е решено да осигури възможно най-добрия изход за британския народ по време на преговорите“, гласи становище на британското външно министерство. Днес в Лондон ще се състои пикник в подкрепа на оставането в ЕС, на който в лондонски парк се очаква да се съберат между 2000 и 6000 души. Паркът се намира в съседство с Бъкингамския дворец.

На митинг в Лондон на 3 юли се събраха 40 000 души, които изразиха по време на събитието гнева си срещу Камерън за свикването от него на референдума. Те развяваха европейски знамена и скандираха „Обичаме те, ЕС“.

Коментари: 0