Вечерни новини: ЧЕЗ има нов собственик; БЕХ с блокирано ръководство

Тунелът под Шипка се забавя; МВФ очаква 6% икономически ръст

Вечерни новини: ЧЕЗ има нов собственик; БЕХ с блокирано ръководство

Снимка: ЧЕЗ

1520 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

„Еврохолд“ вече е собственик на ЧЕЗ

„Eвpoxoлд Бългapия“ AД oфициaлнo финaлизиpa пpидoбивaнeтo нa ceдeм дъщepни дpyжecтвa нa чeшĸaтa eнepгийнa ĸoмпaния СЕZ в Бългapия. Cдeлĸaтa e нa cтoйнocт 335 млн. eвpo и ce peaлизиpa чpeз Еаѕtеrn Еurореаn Еlесtrіс Соmраnу (ЕЕЕС), ĸoятo e 100% coбcтвeнocт нa бългapcĸия xoлдинг.

Нови правила за влизане в България от държави в „червена зона”

Oт чeтвъpтъĸ, 29.07.2021 г. дo 31.07.2021 г., cъoбpaзнo oцeнĸa нa paзпpocтpaнeниeтo нa СОVІD–19, ca в cилa нoви пpaвилa зa влизaнe в Бългapия oт дъpжaви в „чepвeнaтa зoнa”. Toвa глacи нoвaтa зaпoвeд нa миниcтъpът нa здpaвeoпaзвaнeтo д-p Cтoйчo Kaцapoв.

Строежът на тунела под Шипка ще се забави

Строежът на тунела под връх Шипка може значително да се забави. Причината е подадена жалба в Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) срещу избора на изпълнител за прокопаването на тунела. Жалбоподател е обединение „Шипченски проход“, в което влизат фирмите „Трейс Груп Холд“ и проектантската „Алве Консулт“ ЕООД.

Новото ръководство на БЕХ е блокирано след жалба на Валентин Николов

Новото ръководство на Българския енергиен холдинг, обявено от служебния министър на енергетиката Андрей Живков миналата седмица, не може да влезе в управление заради подадена жалба от досегашния изпълнителен директор Валентин Николов.

Институтът GATE ще създава авангардни технологии в София

Институтът GATE има изготвен план за дългосрочно развитие в три фази. Първата цели натрупване на научен и инфраструктурен капацитет, стартиране на пилотни проекти, изграждане на стратегически партньорства и демонстриране на потенциала на големите данни и изкуствения интелект. Втората фаза е насочена към увеличаване интензитета на научноизследователската дейност и съответно броя и мащаба на проектите, повишаване на компетенциите, създаване на национални пространства от данни и утвърждаване на института в европейската научна екосистемата. Третата фаза е преход към стабилен растеж и функциониране, когато институтът самостоятелно и успешно се конкурира за финансиране на европейско ниво, разпознаваем е като национален и регионален хъб за иновации в областта на големите данни и изкуствения интелект.

За 4 години българският износ на е-велосипеди се увеличи с над 700%

Износът на български електрически велосипеди за последните четири години бележи огромен ръст, като дори в пандемичната 2020 г. той расте с трицифрен темп. Според анализ на Българската стопанска камара експортът на е-колела се е увеличил 8 пъти в периода от старта си през 2017 г. до 2020 г., а изчисления на economic.bg показват, че в процентно изражение скокът е с над 700%.

МВФ очаква 6% икономически ръст въпреки задаващата се COVID вълна

Въпреки задаващата се нова вълна на COVID-19 и очакванията за нов локдаун Международният валутен фонд (МВФ) запази прогнозата си за 6% ръст в световната икономика през 2021 г. МВФ отчита, че бързото разпространение на ваксините в някои региони спомага за намаляване на натовареността на здравната система.

„Булфарма“ продължава със сделката за вносителя на Nissan и Renault

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина на „Булфарма“ да купи от „Еврохолд“ дружеството вносител на автомобили Nissan, Renault и Dacia. Заедно с „Н Ауто София“ собственика на болница „Софиямед“ ще придобие и косвен контрол върху дъщерните дружества „Еспас Ауто“ ООД и „ЕА Пропъртис“ ООД – първата притежава няколко автосалона и сервиза в страната.

Българският аутсорсинг наелектризира пазара на труда въпреки COVID

Във време на съкращения и масова несигурност на пазара на труда – под влиянието на коронавируса, индустрията на изнесените услуги (т.н. аутсорсинг) се оказа сравнително неподвластна на сътресенията. Вместо да освобождават, компаниите в сектора продължиха да наемат нови хора и към август 2020 г. броят на служителите достигна общо 81 000 души, с 3000 повече спрямо успешната 2019 г. Това става ясно от доклад на Асоциация за иновации, бизнес върхови постижения, услуги и технологии (AIBEST), независима браншова организация, обединяваща около 40 компании, предлагащи услуги, свързани с BPO, ITO, KPO, LPO, HRO и други.

Подкрепи Economic.bg