Новото ръководство на БЕХ е блокирано след жалба на Валентин Николов

Изпълнителният директор отказва да напусне преди да постъпят средствата от заема на БЕХ

Новото ръководство на БЕХ е блокирано след жалба на Валентин Николов

Снимка: Красимир Свраков

2864 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Новото ръководство на Българския енергиен холдинг, обявено от служебния министър на енергетиката Андрей Живков миналата седмица, не може да влезе в управление заради подадена жалба от досегашния изпълнителен директор Валентин Николов.

Тя е уважена от Софийския градски съд.  Справка в Търговския регистър показва, че съдия Пламен Колев е разпоредил на Агенцията по вписванията да бъде спряна процедурата по смяна на ръководството.

Припомняме, че след разпореждането на Живков, Николов обяви, че не може да напусне поста си заради скорошния заем, който БЕХ изтегли на международните пазари. По думите на Николов средствата в размер на 600 млн. евро все още не са постъпили в дружеството и той трябва да остане, за да подпише документите.

Министърът всъщност от днес е прекратил моя договор, нов борд не е вписан, а ние в следващите дни трябва да преведем на облигационерите 550 млн. евро дълг. Ако това не се случи, понеже няма кой да го подпише това нещо, ако това не се случи, опасността всички облигационери по двата бонда, които възлизат на 1.2 млрд. евро, могат да бъдат предсрочно изискуеми, и отделно лихвите, които фактически дължим. Тоест, в един момент българската енергетика може да гръмне буквално заради некомпетентността на един министър“, заяви пред дни Николов пред радио Фокус.

Новият заем е предназначен за покриването на падежиращи стари задължения.

Припомняме, че именно с жалби и проточване на процедурите уволнените ръководства на държавните дружества „Автомагистрали“, Българската банка за развитие, болниците „Лозенец“ и „Александровска“ се опитаха да блокират излизането си. Въпреки това обаче в крайна сметка всички те бяха сменени и официално в Търговския регистър.

Подкрепи Economic.bg