БЕХ изтегли 600 млн. евро нов дълг

Средствата ще бъдат използвани за погасяване на падежиращи стари задължения

БЕХ изтегли 600 млн. евро нов дълг

Снимка: Красимир Свраков

996 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

„Български енергиен холдинг“ ЕАД е пласирал вчера на международните пазари своята четвърта по ред облигационна емисия в размер на 600 млн. лв. От държавното дружество съобщават, че заемът е с годишна лихва от 2.45%, което е най-ниският показател, постиган откакто компанията участва на международните финансови пазари. Коефициентът на презаписване е 2.3 пъти.

Облигацията, емитирана през 2016 г., бе с лихвен процент от 4.875%, а при тази от 2018 г. –  3.5%.

Падежът на пласираната сега емисия е 7 години – ще настъпи през август 2028 г.

Постигнатият по-нисък лихвен процент и по-дългият срок на емисията ще помогнат на компанията да намали допълнително ежегодните лихвени разходи и да оптимизира графика за погасяване на своите финансови задължения за по-дълъг период от време, се казва в съобщението на БЕХ.

По-голямата част от приходите от новоемитираните облигации ще бъдат използвани за рефинансиране на падежиращите 550 млн. евро следващия месец. Останалите средства ще се използват за „общи корпоративни цели, с изключение на свързаните с въглища дейности“.

Преди вчерашния търг представители на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД и Министерството на енергетиката са провели Глобален конферентен разговор с международни инвеститори, а в периода 13 – 14 юли 2021 г. се е провело NetRoadShow с поредица от интензивни индивидуални срещи с редица инвеститори от цял свят.

Подкрепи Economic.bg