Българският аутсорсинг наелектризира пазара на труда въпреки COVID

Секторът продължи да наема хора, докато много други освобождаваха персонал

Българският аутсорсинг наелектризира пазара на труда въпреки COVID

Снимка: Pixabay

1168 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Във време на съкращения и масова несигурност на пазара на труда – под влиянието на коронавируса, индустрията на изнесените услуги (т.н. аутсорсинг) се оказа сравнително неподвластна на сътресенията. Вместо да освобождават, компаниите в сектора продължиха да наемат нови хора и към август 2020 г. броят на служителите достигна общо 81 000 души, с 3000 повече спрямо успешната 2019 г. Това става ясно от доклад на Асоциация за иновации, бизнес върхови постижения, услуги и технологии (AIBEST), независима браншова организация, обединяваща около 40 компании, предлагащи услуги, свързани с BPO, ITO, KPO, LPO, HRO и други.

Според анализа секторът на бизнес услугите и технологиите формира 3.5% от пазара на труда в България. Едновременно с това индустрията генерира 9.3% от всички разходи за заплати в икономиката, сочи годишният доклад на AIBEST. Всичко това, включително нарастващите разходи за служители и данъци, плащани от компаниите, дава основание на бранша да се определи като предпочитан работодател.

Ние ще продължим да бъдем притегателна сила за таланти и предпочитан работодател заради възможностите за развитие, които осигуряваме на младите хора“, коментира Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на AIBEST.

Според него ускорената дигитализация и нарастващото търсене към висококвалифицирани кадри е и причината за доближаването на нивото на заплащане между двата подсектора – на изнесените IT услуги и на изнесените бизнес процеси. „В тази конкурентна среда компаниите от нашата индустрия редовно провеждат допитвания за нивото на удовлетвореност на служителите си. И като резултат от добрите HR практики, нашият секторът се отличава с изключително висока положителна обратна връзка от 77% от служителите“, добави Кръстев.

Финансови стимули и придобивки въпреки пандемията

В рамките на проведената наскоро годишна конференция на AIBEST в Стара Загора, бяха представени данните от проучване за HR политиките на членовете на Асоциацията, изготвено от международната консултантска компания Mercer. То показва, че въпреки пандемичната 2020 година, компаниите не са прекратили практиките си за допълнителни финансови стимули и придобивки.

Темпът на растеж на работната заплата в сектора на годишна база е 5% и е съизмерим с останалите отрасли на икономиката. 95% от компаниите дават годишен бонус на служителите си на база постигнати резултати, който средно е в размер на една брутната работна заплата.

Дистанционна работа

Работата от дистанция е HR практика, която съществува в сектора отпреди пандемията, но сега значително се увеличава броят на компаниите, които ще прилагат хибриден модел и за в бъдеще. Към 2019 година такава възможност са предоставяли около ¼ от компаниите, а към момента 66% очакват да продължат да работят по този начин. Близо половината от анкетираните (48%) планират да дадат опцията за работа отвсякъде, като 86% от компаниите предоставят оборудване или покриват разходите за такова.

Други придобивки

Данните от проучването показват още, че 100% от членовете на AIBEST осигуряват допълнително здравно осигуряване на служителите си, както и бонус за довеждане на нов колега в организацията. Близо 76% от компаниите дават безплатни карти за спорт на служителите си или покриват частично разхода за спортни активности. 7 от 10 компании предоставят ваучери за храна, 60% от тях и животозастраховка и почти също толкова (57%) психологическа помощ.

Подкрепи Economic.bg