„Булфарма“ продължава със сделката за вносителя на Nissan и Renault

Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката – две седмици след нейното оповестяване

„Булфарма“ продължава със сделката за вносителя на Nissan и Renault

Снимка: Авто Юнион

2219 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина на „Булфарма“ да купи от „Еврохолд“ дружеството вносител на автомобили Nissan, Renault и Dacia. Заедно с „Н Ауто София“ собственика на болница „Софиямед“ ще придобие и косвен контрол върху дъщерните дружества „Еспас Ауто“ ООД и „ЕА Пропъртис“ ООД – първата притежава няколко автосалона и сервиза в страната.

Решението на регулатора дойде половин месец след новината за сделката. Тя предизвика интерес заради резкия завой към автомобилния сектор. Въпреки че е известна със здравния си и фармацевтичен бизнес, групата на „Булфарма“ през годините намери поле за развитие и в сфери като строителство, транспорт и хотелиерство. 

Навлизането в търговията с автомобили се случва и на фона на глобалната пандемия от COVID-19, която разтърси пазара на превозни средства. През пролетта на миналата година вносът на стари коли в България например се срина с около 90%. Година по-късно от Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА) споделиха притеснението си, че употребяваните превозни средства вероятно ще поскъпнат, а много търговци са заплашени от фалит. С частичното овладяване на разпространението на вируса продажбите видимо се възстановиха след драстичния срив през 2020 г., но все още не могат да достигнат нивата от 2019 г.

От уведомлението до КЗК става ясно, че сделката цели икономическо, пазарно, финансово и организационно укрепване на придобиваното предприятие. „Така Купувачът се явява стратегически инвеститор за придобиваното предприятие, който ще помогне за неговата стабилизация и развитие“, се казва още в него. 

Интересното при продавача пък е, че той също е на финалната права да поеме окончателно контрола върху активите на CEZ в България.

Подкрепи Economic.bg