Собственикът на „Софиямед“ купува дилъра на Nissan в България

Вносителят на Nissan в момента се притежава от дружество на „Еврохолд България“, новият собственик на ЧЕЗ в страната

Собственикът на „Софиямед“ купува дилъра на Nissan в България

Снимка: Софиямед

10203 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Най-големият собственик на лечебни заведения в страната – „Булфарма“ ООД, иска да придобие дилъра на Nissan в България „Н Ауто София“ ЕАД. Това става ясно от съобщение в Комисията за защита на конкуренцията за образувана преписка по казуса. Регулаторът сега ще има за задача да проучи дали сделката няма да доведе до концентрация на пазара. Стойността на сделката не става ясна.

„Булфарма“ стартира дейност в България преди повече от две десетилетия, когато фокусира бизнеса си в дистрибуцията на лекарства. Впоследствие ускори инвестициите си в здравеопазването и чрез приватизация придоби първата от няколко публични болници. Компанията започна да изгражда портфолиото си от Пазарджик и вече има шест, като една от най-известните е „Софиямед“.

Днес компанията осъществява дейност в областта на търговията на едро с фармацевтични стоки, лекарства и медицински изделия, отдаване под наем на собствени недвижими и движими имоти и медицинска апаратура.

Завоят към автомобилите

Най-новият инвестиционен интерес на „Булфарма“ изглежда любопитен предвид тотално различната сфера на дейност на дружеството, което e оторизиран дилър в страната за продажби на леки автомобили, резервни части и сервизна дейност за марката Nissan. „Н Ауто София“ се занимава с внос, продажба и сервиз на автомобили, внос и продажба на резервни части за автомобили, лизингова дейност с автомобили.

100% от дяловете на „Н Ауто София“ към момента се притежават „Авто Юнион“ АД, което пък е холдингово дружество, обединяващо инвестициите в автомобилния сектор на „Еврохолд България“ АД, която пък сключи сделка за покупката на ЧЕЗ в страната.

В рамките на проучването си КЗК е отворена за становища по сделката и дали сключването би могло да доведе до изкривяване на пазарната конкуренция. Такива се приемат в срок от седем дни от датата на публикуване на настоящото съобщение (25.06.2021 г.).

Подкрепи Economic.bg