„Черните“ пътища с най-много фатални катастрофи в България

Институтът за пътна безопасност анализира най-рисковите магистрали в страната

„Черните“ пътища с най-много фатални катастрофи в България

Снимка: Красимир Свраков

2858 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Българските пътища – въпреки крупните инвестиции и фокуса на управлението на ГЕРБ върху тях – придобиха печална слава заради лошото си качество. През последните 10 години рискът човек да загине в катастрофа, докато пътува по тях, скочи и днес страната е челни позиции в целия Европейски съюз по този показател. Междувременно разрешената скорост за шофиране по автомагистрала е най-високата в цяла Европа – 140 км/ч., отбелязват от Института за пътна безопасност (ИПБ). Организацията счита за безотговорно и непрофесионално мълчанието на държавните институции по неправилно взето политическо решение през 2012 г. за увеличаване на максимално допустимата скорост на 140 км/ч.

Експертите от ИПБ са изготвили карта на черните пътища в България и констатират, че страната ни е единствената, която бележи ръст от 40% на жертвите от ПТП за месец май 2021 г. спрямо 2020 г. През тази година от месец май до 20 юни са загинали 88 души, а за същия период на миналата година те са били 53 -ма.

Автомагистрала „Тракия“ е най-опасна и там рискът да загинеш е най-висок, смятат експертите от ИПБ. В периода 2017 – 2020 г. загиналите при ПТП на магистралата са 108 души, а ранените – 1080. На всички останали аутобани за същия период са загинали общо 74 души, а други 603 са били ранени. Другата опасна магистрала е „Хемус“, на която 33 души са загинали, а други 405 са били ранени в периода 2017 – 2020 г.

Институтът настоява за незабавни политически и експертни решения за нормализиране на пътнотранспортната обстановка в България.

Подкрепи Economic.bg