BioNtech разработва ваксина срещу малария

Базираната в Германия компания иска да започне клиничните изпитания до края на годината

BioNtech разработва ваксина срещу малария

Снимка: BioNTech SE/Twitter

436 ~ 1 мин. четене

Фармацевтичната компания BioNtech, която заедно с Pfizer разработи ваксина срещу коронавируса, иска да използва същата иРНК технология и в борбата срещу маларията. Според ръководителя на компанията Угур Шахин този проект ще се добави към вече съществуващата дейност на компанията за откриване на ваксина срещу HIV и туберкулоза.

Болните от малария нарастват с всяка година и много от пациентите умират", каза Шахин в интервю за The Associated Press. "Смъртността е висока и сред малките деца", добави той.

Базираната в Германия компания иска да започне клинични изпитания за безопасна и високоефективна ваксина срещу малария до края на годината. От BioNtech допълниха, че искат да установят предприятие за производството на иРНК ваксина в Африка, която е сред регионите, които все още не получават достатъчно дози от ваксините срещу коронавируса. Сега BioNtech работи с партньори, за да проучи как може да изгради подобни производствени способности. Когато такова предприятие бъде построено, то ще може да произвежда различни иРНК ваксини.

BioNtech и Pfizer обявиха, че ще доставят 1 млрд. дози от ваксината си срещу коронавирус на страни със среден и нисък доход тази година и още 1 млрд. догодина. Миналата седмица двете компании обявиха, че южноафриканската фирма Biovac Institute ще стане първата на африканския континент, която ще започне да произвежда тяхната антикоронавирусна ваксина.

Компанията BioNtech работи и по няколко препарата за лечение на ракови заболявания.

Подкрепи Economic.bg