Facebook започва да изгражда „метавселена“

Според Марк Зукърбърг това е бъдещето на социалните мрежи

Facebook започва да изгражда „метавселена“

Снимка: БТА

3509 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Facebook обяви, че създава екип, който ще работи по изграждането на т.н. „метавселена“, в която реалният и виртуалният свят се сливат и хората могат да ги обитават едновременно. Според основателя на компанията Марк Зукърбърг това ново пространство въплъщава бъдещето на социалните мрежи.

Надеждата ми е, че до около пет години, хората ще ни възприемат преди всичко като една компания на метавселената", заяви Зукърбърг пред специализираното издание The Verge.

Реализирането на новата амбиция на калифорнийския гигант е поверена на отдела за виртуална и добавена реалност, ръководен от Андрю Босуърт, който отговаря за VR шлемовете Oculuc, използвани засега основно за развлечение. За осъществяване на новата цел на Facebook са привлечени кадри от социалната мрежа Instagram, от отдела за видеогри Facebook Gaming и от звеното самата Oculus.

„За да осъществим нашата визия за „метавселена“, ние имаме нужда да изградим една свързваща тъкан между различните цифрови пространства, за да преминем отвъд физическите ограничения и да можем да се придвижваме между тях със същата лекота, с която се придвижваме между стаите в къщата си", обясни Зукърбърг.

Същественото характеристика на „метавселената“ ще бъде присъствието. Чувството, че човек е тук заедно с (другите) хора", добавя той.

„Метавселената“ се определя като кибепространство, което е паралелно на физическата действителност и в което група хора могат да взаимодействат помежду си посредством аватари. Някои общности, свързани с видеоигри, вече създадоха зародиши на такива платформи.

Все по-широкото използване на екрани, холограми, шлемове за виртуална реалност и очила с добавена реалност би трябвало да позволят безпроблемни „преминавания" от виртуални вселени към физически места, като при „телепортации", отбеляза още Зукърбърг.

„Винаги съм си мислел, че това е Свещеният граал на социалното взаимодействие", добави той и изрази съжаление от пределите на смартфоните като средство за комуникация и за достъп до цифрови пространства. Според Зукърбърг „метавселената“ е наследник на мобилния интернет.

Подкрепи Economic.bg