Продажбите на жилища в САЩ удариха 14-месечно дъно

Скъпият дървен материал и недостигът на други строителни материали вредят на пазара

Продажбите на жилища в САЩ удариха 14-месечно дъно

Снимка: Pixabay

872 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Продажбите на нови еднофамилни къщи в САЩ се свиха до 14-месечно дъно през юни, оставайки под първоначалните прогнози на анализаторите. Сривът е пореден признак за това, че скъпият дървен материал и недостигът на други строителни материали вредят на пазара, предава Reuters.

Продажбите на нови жилища са потънали с 6.6% до сезонно коригиран годишен темп от 676 000 бройки миналия месец, което е най-ниското ниво от април 2020 г., съобщава Министерството на търговията. Темпът на продажбите през май бе ревизиран до 724 000 броя от докладваните по-рано 769 000 бройки.

Данните показват, че продажбите са спаднали с 19.4% на годишна база през юни, което е първият 12-месечен спад от избухването на COVID-19. Масивната фискална политика и исторически ниските лихви на ипотечните кредити стимулираха търсенето на жилища, което бе допълнително подсилено от пандемията, тъй като милиони американци работеха от вкъщи.

Но предлагането изостава, а строителите са ограничени от скока на цените на дървен материал, както и от недостига на други строителни материали, домакински уреди, земя и работна ръка. Въпреки че цените на дървения материал спаднаха рязко от рекордно високите стойности през май, този ефект бе смекчен от горските пожари в западните щати на Америка и Британска Колумбия в Канада.

Броят на еднофамилните домове, одобрени за строителство, но все още незапочнати, нарасна през юни до най-високото ниво от октомври 2006 г. насам.

Вероятно ще са необходими месеци докато по-ниските цени на дървения материал се отразят на цените на новите жилища. Също така част от скорошния спад в цените на дървения материал е обърнат поради въздействието на горските пожари“, заявява Нанси Ванден Хутен, водещ американски икономист в Оксфорд Икономикс в Ню Йорк.

По време на пандемията жилищният пазар бе един от най-добре представящите се отрасли на икономиката, отчитайки двуцифрен ръст в три поредни тримесечия. 

Спадът в продажбите на нови жилища през миналия месец бе съсредоточен в многолюдния Юг, Североизток и Запад. Продажбите пък нараснаха в Средния Запад. Средната цена на нова къща се е увеличила с 6.1% спрямо година по-рано до 361 800 долара през юни, като продажбите бяха концентрирани в ценовия диапазон от 200 000 до 749 000 долара. Продажбите под ценовата категория от 200 000 долара – търсеният сегмент на пазара, представляват само 2% от транзакциите през миналия месец.

На пазара през юни е имало 353 000 нови жилища спрямо 330 000 през май. Домовете, които предстои да бъдат построени, представляват около 30% от предлагането.

Около 77% от къщите, продадени през миналия месец, или са в процес на изграждане, или все още предстои да бъдат построени.

Подкрепи Economic.bg