Великобритания и ЕС ще спасяват търговските си отношения след Brexit

Лондон вече подготвя бизнеса, че няма да има търговска сделка до Нова година, но ще се прави опит след това

Великобритания и ЕС ще спасяват търговските си отношения след Brexit

Снимка: Unsplash

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Великобритания и Европейският съюз ще се опитат да вдъхнат нов живот на търговските преговори след Брекзит, пише CNBC. През изминалите дни преговарящите страни достигнаха до нова задънена улица, след като всяка от тях заяви на срещуположната страна, че трябва да промени коренно курса си в преговорите.

В края на миналата седмица премиерът Борис Джонсън заяви, че няма смисъл от продължаване на преговорите и че е време страната да се подготви за излизане от договора без сделка. Но Майкъл Гоув, един от неговите висши министри, беше по-снизходителен и заяви, че „вратата все още е отворена за сделка, ако блокът е готов да направи компромис”.

Тази седмица главният преговарящ на ЕС Мишел Барние трябваше да бъде в Лондон, за да разговоря с британския си колега Дейвид Фрост, но вместо това ще проведат разговора по телефона, заяви Барние. В него ще бъдат обсъдени различни методи за бъдещи преговори.

Според Майкъл Гоув Блокът е пропилял част от постигнатия напредък, тъй като не е бил готов да засили разговорите или да изготви подробни правни текстове.

От друга страна тази седмица Великобритания стартира кампания, призовавайки бизнеса да засили подготовката си за излизане от съюза без сделка.

Повече от 70 британски бизнес групи, представляващи над 7 милиона работници, призоваха политиците да се върнат на масата за преговори и да сключат сделка.

Коментари: 0