Великобритания подписа първото голямо търговско споразумение след Brexit

Страната обаче все още не може да се договори с най-близкия си партньор – Европейския съюз

Великобритания подписа първото голямо търговско споразумение след Brexit

Снимка: БТА

Великобритания и Япония официално подписаха търговско споразумение, отбелязвайки първата голяма сделка на Лондон след Brexit. За сметка на това страната все още не може да постигне сделка с най-близките си търговски партньори в Европейския съюз.

„Колко е подходящо да бъдеш в страната на изгряващото слънце, за да посрещнеш зората на новата ера на свободна търговия“, заяви британският търговски секретар Лиз Тръс пред репортери след церемонията по подписването в Токио. „Това е първата нова сделка за свободна търговия, която е договорена, след като Великобритания отново стана независима търговска държава.“

Подписването идва, след като през септември Трус и японският външен министър Тошимицу Мотеги постигнаха широко споразумение.

Мотеги посочи, че подписването е станало само за четири месеца и половина от началото на преговорите. „Това е проява на решимостта на Япония и Обединеното кралство да продължават енергично да насърчават свободната търговия“, каза той.

Според Великобритания сделката означава, че 99% от износа ѝ за Япония ще бъде безмитен и че може да увеличи търговията с 15.2 млрд. лири (19.9 млрд. долара) в дългосрочен план спрямо 2018 г.

Сделката премахва британските тарифи за японски автомобили поетапно до нула през 2026 г., което е същото като в търговското споразумение между Япония и ЕС.

След подписването Мотеги заяви, че се е договорил с Трус да работят заедно, така че сделката да влезе в сила на 1 януари 2021 г. Той също така каза, че Япония приветства интереса на Великобритания да се присъедини към 11-членното всеобхватно и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP) за свободна търговия и възнамерява да предостави необходимата подкрепа.

Япония вече е член на CPTPP, което свързва Канада, Австралия, Бруней, Чили, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам.

Коментари: 0