Кунчев иска затваряне на баровете и стадионите

Според него това е следващата наложителна стъпка, но за целта трябва да бъдат убедени управляващите

Кунчев иска затваряне на баровете и стадионите

Снимка: Красимир Свраков

Следващата стъпка, която трябва да се предприеме, е затварянето на баровете и нощните заведения, стадионите, както и организираните събития по всякакъв повод – семейни или политически. Такова мнение изрази в интервю за „Нова телевизия“ главният държавен санитарен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Според него тази стъпка трябва да се предприеме още сега. 

Но за да се случи това, трябва да убедим управляващите, министерството и човека, който подписва заповедите“, уточни Кунчев и добави, че все пак преди да се премине към тази стъпка, трябва да се отчетат много фактори – икономически и социални.

Вчера здравният министър доц. Костадин Ангелов издаде заповед, с която се намали наполовина разрешеният брой хора в нощни заведения.

Междувременно председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов продължава да твърди, че затварянето на нощните барове няма здравен ефект и браншът не би понесъл това да се случи за втори път.

Въпреки че баровете в Европа не работят, броят на заразените продължава да расте. Абсолютно нищо не се е променило“, категоричен е Алибегов.

Според него нито един бранш не би могъл да издържи на второ затваряне. „Нямаме болни сред персонала. Мерките, които се взимат, очевидно са достатъчни. Най-важното е да предпазим хората“, поясни той.

Алибегов заяви, че от бранша са готови на компромиси в името на това заведенията да останат отворени и в момента се обсъжда идеята в клубовете да се влиза с маска и тя да се носи до сядане на масата. Обсъждало се и намаляване на децибелите на музиката, за да не се налага хората да викат и по този начин да пръскат повече зараза.

Очаква се поредната среща между управляващите и бранша да се проведе следващия вторник, когато ще станат ясни и останалите мерки, които ще се прилагат в заведенията.

Коментари: 0