Великобритания взима мерки срещу руските и китайски шпиони

За да защити националните си интереси и да предотврати кражбата на данни

Великобритания взима мерки срещу руските и китайски шпиони

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Правителството на Обединеното кралство планира въвеждането на нов закон, съгласно който всички лица, работещи в страната от името на чужди правителства, да бъдат задължени да регистрират присъствието си на Острова. По този начин властите се надяват, че ще защитят Великобритания от „враждебни държави“, като Русия и Китай, обявиха правителствени представители, цитирани от The Times. По думите им Борис Джонсън ще обяви новия закон на 11 май.

Новите правила ще разширят вече съществуващия Закон за проследяване и депортиране на чуждестранни шпиони, които застрашават националните интереси на Великобритания.  При отказ гражданите да се регистрират при влизане в страната, ще се счита за престъпление, за което ще се носи съответната правна и наказателна отговорност.

Концепцията за регистрация се основава на схема, която се използва в САЩ, поясняват правителствените представители. Там чуждестранните служители трябва да преминат задължителна регистрация в Министерството на правосъдието, както и периодично да представят доклади за дейността си.

„Този пример ще следваме и ние. Законът ще се прилага за всеки, който представлява интересите на други държави, включително агенти,  консултанти, журналисти и специалисти по връзки с обществеността“, поясняват британските власти.

Великобритания също така възнамерява да преразгледа Закона за държавните тайни и да го измени, за да го приложи и срещу чужденци, опитващи се да подкопаят националните интереси на страната от чужбина, включително киберпрестъпници, работещи за други държави. Понастоящем този закон се прилага само за британски граждани, които са в чужбина. Планира се още и да се променят различни термини от закона, които редица членове на правителството определят като „остарели“.

По сега действащите правила за незаконно действие се счита кражба на „схема, план, модел, които могат да бъдат пряко или косвено полезни за врага“. Правителството възнамерява да замени тази формулировка с „документ, информация или нещо друго, което може да бъде полезно за чужди държави“.

Британските власти обявиха, че страната им има готовност да предприеме и други по-строги мерки, за да предпази националните си интереси, ако се наложи.

Коментари: 0