„Трескавото пазаруване“ оскъпи рекордно имотите във Великобритания

Жилищата престояват на имотния пазар по-малко от седмица преди да бъдат разграбени, показват данните на Rightmove

„Трескавото пазаруване“ оскъпи рекордно имотите във Великобритания

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали рекордно този месец, тъй като данъчната ваканция при покупките на жилища и исторически ниските лихви водят до „трескаво пазаруване“, сочат данни на имотния сайт Rightmove, цитирани от  Bloomberg.

Средните офертни цени на жилищата са нараснали с 2.1% до 327 797 паунда (450 983 долара) през април, като едва за втори път през последните пет години скачат толкова много за един месец. Почти една четвърт от продажбите са били с имоти, които са престояли на пазара по-малко от една седмица, като големите жилища извън Лондон са се продавали най-бързо, показват данните.

Трите национални блокади принудиха множество домакинства да потърсят бягство от големите градове, за да имат възможност да работят от вкъщи, но и да осигурят простор за децата си, които преминаха в онлайн форма на обучение. Подтикнати от желанието за по-голям дом, купувачите бяха облагодетелствани от рекордно ниските лихви и помощта от финансовото министерство под формата на ваканция от гербовия налог и подкрепата за кредитополучателите с малки първоначални вноски.

Това е голям скок, особено като се имат предвид мерките заради блокадата, ограничаващи все още придвижването на хората“, коментира директорът на Rightmove Том Банистър.

„Има условия за ръст на цените през пролетта“, допълва той.

Според Rightmove липсата на имоти, които излизат на пазара през последните месеци, е подкрепила цените. Средният брой на дните, в които имотите остават на пазара, е намалял до най-ниското си ниво в историята, отчасти заради ограничените наличности. Трафикът на сайта на Rightmove е достигнал рекордните 9.3 млн. посещения на 7 април.

„Това е най-големият недостиг на наличности, който виждаме на пазара през последните поне 20 години“, коментира Ричард Фрешуотър, брокер и директор на сайта Cheffins. „Скучното пътуване до работа пет дни в седмицата приключи за много от нас и това позволи на райони извън Лондон да се превърнат в едни от най-търсените“, допълва той.

От Rightmove прогнозират, че дейността вероятно ще остане активна до края на 2021 г., въпреки че „част от силата вероятно ще намалее тази пролет“, след като подкрепата на правителството за хората и бизнеса изтече.

Коментари: 0