Великобритания заплашва ЕС с „водна война“

Напрежението нарасна след като Брюксел отказа да прекрати блокирането на износа на британски черупчести мекотели

Великобритания заплашва ЕС с „водна война“

Снимка: Pixabay

1364 ~ 2 мин. четене

Великобритания може да обяви „водна война“ на Европейския съюз, след като напрежението ескалира заради забраната за износа на британски черупчести мекотели. Министрите от правителството обсъждат мерки за ограничаване на вноса на европейска минерална вода и семенни картофи, с което ще сложат край на редица договорени споразумения.

Европейският съюз сключи временно споразумение за внос на семенни картофи до края на юни, но то може да бъде атакувано, след като от Брюксел отказаха да вдигнат забраната върху износа на британски черупчести мекотели. Европейската комисия заяви на британските рибари, че им е забранено да продават живи стриди, черупчести мекотели и миди на държавите членки.

Черупчестите мекотели мога да бъдат транспортирани до континента, само ако са били обработвани в пречиствателни станции.

Различни източници от британското правителство заявяват: „Обмисляме в кои други области може да повлияем. Имаме споразумения за приемственост, които може да блокираме. Това ще означава, че няма да може да продават своите продукти тук.“

Премиерът Борис Джонсън е възмутен от решението на ЕС, което изненада властите в Обединеното кралство.

Дискусиите започнаха по-рано този месец, след като ЕК забрани износа живи стриди, черупчести мекотели и миди от британските води от клас В. Те представляват по-голяма част от продукцията и заради това решението се разглежда като „отмъщение“ за Брекзит.

В своя предишна кореспонденция Европейската комисия изглежда, че е уверила Обединеното кралство, че износът ще бъде разрешен, но Брюксел направи обратен завой в преговорите през последните месеци.

Министър е заявил пред The Mail в неделя: „Опитват се да ни накажат за това, че решихме да бъдем отделени. Страх ги е, че успехите, които ще постигнем сами, може да насърчат и други държави да последват нашия пример. Успехът на ваксинационната ни програма също е причина за това отмъщение. “

В имейл, изпратен от Кристин Мидълмис, главен ветеринарен директор на Обединеното кралство, до служител в Комисията, британското правителство пояснява, че „живи черупчести мекотели“ могат да бъдат продавани в ЕС след Брекзит, ако притежават ветеринарно-санитарен сертификат.

В кратко приложение към документите Министерството на околната среда и храните (Defra) заявява: „Отговорът, който получихме, потвърди мнението ни за сертификата, който ние бяхме предложили.“ „Следователно, търговията може да продължи и след края на преходния период.“

От Обединеното кралство определят забраната като ход, който заплашва да опустоши риболовната индустрия. Министърът на околната среда заяви, че забраната засяга не само ресторантите, но и британските рибари, които вече търпят загуби от затварянето на хотелите в Обединеното кралство. Те бяха уверени от правителството, че ще има само кратка пауза в търговията между януари и въвеждането на нов сертификат за внос в ЕС през април.

Но преди две седмици Комисията е заявила на британската промишленост на черупчестите мекотели, че забраната ще стане постоянна заради общественото здраве. Сега тези продукти могат да бъдат транспортирани до континента, само ако са били обработени в пречиствателни станции.

Забраната идва, след като Министерството на околната среда и храните обяви, че ще разшири пакета от социалните си мерки на стойност £23 милиона за подкрепа на риболовната индустрия, както и на износителите, засегнати от забраната.

Подкрепи Economic.bg