Великобритания най-после намери място за първия си космодрум

От там ще се изстрелват малки сателити

Великобритания най-после намери място за първия си космодрум

Снимка: Pixabay

888 ~ 2 мин. четене
След десетилетие на разисквания Великобритания най-после е готова да построи първия си космодрум, като сега се похвали, че дори е намерила идеалното място за целта – Съдърланд, Шотландия. Решението бе обявено в понеделник от Грег Кларк, бизнес секретар на Обединеното кралство, пише Futurism. 

Съоръжението ще бъде изградено с 2.5 млн. лири (3.3 млн. долара), осигурени от Highlands and Islands Enterprise (HIE), Агенцията за развитие на шотландското правителство. Очакванията са, че площадката за космически изстрелвания ще е готова до началото на 2020 г.

Освен тези средства обаче има и безвъзмездни под формата на грантове, които са насочени към цялостната космическа програма. Те идват от страна Обединеното кралство и са в размер на 50 млн. лири (66 млн. долара). От тях например 5.5 млн. лири ще бъдат насочени към стартиращата компания Orbex, като с тях тя трябва да конструира нов тип ракета за изстрелвания. Lockheed Martin пък ще вземе 23.5 млн. лири, с които да разработи космодрума и да организира първото изстрелване. 

Основното предназначение на британския космически порт ще е да служи за изпращането на малки ракети. Става дума за кораби, които да извеждат в откритото пространство малки спътници, а не масивни полезни товари. 

Използването на малки сателити е едно от нещата, които се очаква да се развиват все по-масово, а прогнозите сочат, че тяхното търсене ще се увеличи многократно в близко бъдеще. В момента такива се използват за най-различни цели – от метеорологични прогнози до осигуряване на интернет връзка. Тяхното предимство е, че са по-евтини за изграждане и ползване от своите предшественици.  

Великобритания се смята за един от пионерите в разработването на малки сателити, но така и не се е утвърдила като „спирка“ за такива. Ако всичко върви по план, скоро страната може да предлага цялата гама от спътникови продукти и услуги – от дизайна и конструкцията им до действителното им въвеждане в експлоатация. 
Подкрепи Economic.bg