Великобритания ограничава онлайн порното за хора под 18

Критици на закона обаче твърдят, че той лесно може да бъде заобиколен

Великобритания ограничава онлайн порното за хора под 18
2333 ~ 3 мин. четене
На 15 юли във Великобритания ще започне да действа система  за проверка на възрастта, предназначена да попречи на хора под 18-годишна възраст да гледат порнографски уебсайтове. От тази дата засегнатите сайтове ще трябва да проверяват възрастта на посетителите в Обединеното кралство.

Ако те не въведат система за проверка на възрастта, ще бъдат изправени пред блокиране от доставчиците на интернет услуги.

Критиците обаче твърдят, че за тийнейджърите може да се окаже сравнително лесно да заобиколят ограничението или просто да се обърнат към порно-хостинг платформи, които не са обхванати от закона.

Twitter, Imgur и Reddit, например, няма да бъдат задължени да администрират схемата, защото попадат в изключение, когато повече от една трета от съдържанието на даден сайт или приложение трябва да бъде порнографско, за да се класира, обяснява Би Би Си.

По същия начин всяка платформа, която хоства порнография, но не прави това на търговска основа, което означава, че не начислява такса или печели пари от реклами или друга дейност, няма да бъде засегната.

Освен това ще остане законно да се използват виртуални частни мрежи (VPN), което ще позволи на компютър, базиран в Обединеното кралство, да изглежда все едно се намира на друго място и да избегне проверките на възрастта.

"Въвеждането на задължителна проверка на възрастта е първо в света и ние отделихме време, за да балансираме проблемите на неприкосновеността на личния живот с необходимостта от защита на децата от неподходящо съдържание", каза министърът на цифровите технологии Маргот Джеймс. "Искаме Обединеното кралство да бъде най-безопасното място в света, и тези нови закони ще ни помогнат да постигнем това", допълни тя.

Властите обаче признават, че проверката на възрастта не е 100% сигурно решение, а по-скоро средство, за да направи по-малко вероятно децата да попадат на неподходящи материали онлайн.

Правителството заяви, че могат да последват допълнителни мерки в тази посока.

Британският съвет по класификация на филмите (BBFC), който във Великобритания е органът, класифициращ възрастовите препоръки за филмите, ще отговаря за регулацията. Той ще инструктира интернет доставчиците кои сайтове и приложения да блокират за несъответствие. В допълнение, Съветът може да призове доставчиците на платежни услуги за подкрепа и да помолят търсачките и рекламодателите да избягват нарушителите.

Самите порнографски платформи ще имат свободата да избират как да проверяват възрастта на посетителите във Великобритания. Но BBFC заяви, че ще предостави решения, които приемат "здрави" стандарти за защита на данните със сертификат, което им позволява да покажат зелен символ AV (Age Verification - проверка на възрастта) в техните маркетингови материали, за да помогнат на потребителите да направят информиран избор.

Mindgeek, един от най-големите играчи в индустрията за възрастни, е разработил собствена система, наречена AgeID, която се надява да бъде широко приета. Тя включва изискване за предоставяне на сканиран документ за самоличност - лична карта или шофьорска книжка, които след това се проверяват от трета страна. От Mindgeek уточниха пред Economic.bg, че те нямат достъп до самите документи, които се качват през YOTI, доставчик на услуги за проверка на възрастта.

Организации за защита на дигиталните права обаче изразиха загриженост относно идеята на такива компании да бъдат предоставяни лични данни на потребителите. 

Mindgeek обаче уточни, че тяхната функция за проверка на възрастта не събира данни и не проследява онлайн активността на потребителите, нито следи как се използват акаунтите.

Списанията и новинарските сайтове за порно ще продават също така и отделни карти за проверка на възрастта на възрастни след извършване на лични проверки, според правителството.

Наричани от медиите "порно пропуски", идеята е потребителите да въвеждат код, отпечатан върху картите за порнографски уебсайтове, за да получат достъп до тяхното съдържание.

BBFC заяви, че ще създаде и онлайн формуляр, за да могат гражданите да сигнализират за несъответстващи сайтове, след като новите регламенти влязат в сила.
Коментари: 0