Великобритания ще оспори сумата за излизане от ЕС, ако няма сделка за Brexit

Страната обеща да плати на Блока между 35 и 39 млрд. евро

Великобритания ще оспори сумата за излизане от ЕС, ако няма сделка за Brexit

Снимка: БТА

768 ~ 1 мин. четене
Все по-ясно се очертават контурите на един Brexit без споразумение между Великобритания и Европейския съюз (ЕС). Ако нещата действително се развият по този сценарий обаче страната едва ли ще спази поетия към Блока финансов ангажимент. Това стана ясно от думите на министър-председателя Тереза Мей, предава Reuters.

„Ние сме държава, която зачита задълженията си, вярваме във върховенството на закона и затова вярваме в спазването на правните си задължения”, изтъкна тя пред парламента. „Но . . . конкретното предложение беше направено в духа на желанието ни да постигнем споразумение с Европейския съюз и въз основа на принципа, както и самият ЕС каза, че нищо не е договорено, докато не е договорено окончателно, без сделка становището ни се променя”, обясни още Мей.

Като част от сделката за Brexit Великобритания се съгласи да плати на ЕС между 35 и 39 милиарда евро през следващите десетилетия. Сега тази сума изглежда, че може и да не влезе в хазната на ЕС.  

Междувременно на Острова все по-често се говори за оставка на Тереза Мей, която все по-трудно владее вътрешните и външни фронтове. Десетки законодатели тори (около 50 на брой) – привърженици на Brexit и опоненти на премиера, днес са се събрали, за да обсъдят как и кога могат да я принудят да подаде оставка, информира BBC. 

Подкрепи Economic.bg