Великобритания иска да създаде зони за свободна търговия след Brexit

Тези зони ще позволяват на фирмите да внасят стоки и да ги реекспортират извън данъчните и митнически правила

Великобритания иска да създаде зони за свободна търговия след Brexit
4310 ~ 2 мин. четене
Автор: Ирина Илиева
Правителството на Обединеното кралство обмисля да създаде до 10 зони за свободна търговия с целия свят след излизането на страната от Европейския съюз. Тези центрове ще позволяват търговия с данъчни облекчения, съобщава BBC.

Според премиера Борис Джонсън подобни зони биха създали нови работни места в изостаналите региони на страната, а според Лейбъристите подобен ход може да подкрепи прането на пари и измамите и няма да привлече нови инвестиции.

В планираните зони за свободна търговия ще действат различни правила за за данъчно и митническо облагане, които ще са по-облекчени. Също така в тези обособени зони ще могат да се произвеждат, внасят и реекспортират стоки, без да подлежат на строги проверки. На тези места търговците ще плащат и по нисък ДДС и данък върху труда.

За последно във Великобритания са действали подобни зони през 2012 г. Според търговския министър Лиз Трус подобна инициатива след Brexit ще доведе до създаването на „хиляди работни места“. Именно защото няма да има забрани от страна на Европейския съюз, който сега не позволява държавите членки да подпомагат финансово компании, тъй като това води до създаването на нелоялна конкуренция. 

Според доклад на Европейската комисия подобна крачка от страна на Обединеното кралство ще е предпоставка за разпространение на фалшифицирани стоки, които свободно ще могат да се произвеждат в новосъздадените зони за свободна търговия. Министърът на външната търговия в сянка Бари Гардинър смята, че търговците в зоните може да създадат сериозни пречки пред бизнеса, който се намира тях.

Доклад на Конгреса на САЩ от 2013 г. показва, че в общо 135 държави от цял свят, предимно в Близкия изток, има зони за свободна търговия, като общият им брой е около 3500. До 2012 г. във Великобритания е имало седем. В Европейския съюз зоните за свободна търговия са около 80, като повечето са в страни присъединили се към съюза след 2004 г. Държавите в ЕС, които притежават такива, зони нямат право да подпомагат финансово компаниите в тях, а самите търговци в зоните нямат право да кандидатстват и да получават субсидии от програми на ЕС.


Подкрепи Economic.bg