Япония премахва облекченията за износа към Южна Корея

Токио цели да нанесе удар по южнокорейската икономика, засягайки основната ѝ индустрия - технологичната

Япония премахва облекченията за износа към Южна Корея

Снимка: БТА

460 ~ 1 мин. четене
Правителството на Япония вади Южна Корея от списъка със страните, на които без ограничения и по опростена схема досега доставяше наноматериали и високотехнологични елементи, пише The New York Times. Така Токио драстично повиши залога в политическия спор, който влоши отношенията му със Сеул до най-ниското им ниво от десетилетия.

Японските представители обясняват, че изваждането на Южна Корея от белия списък би забавило вноса на сачмени лагери, прецизни машинни инструменти и други продукти, които са от основно значение за южнокорейската технологична индустрия. Засилването на митническия контрол при износа от Япония към Южна Корея ще влезе в сила на 28 август.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин разкритикува решението на Япония, заявявайки, че то цели да саботира икономиката на Южна Корея, която и без това е изправена пред забавящ се растеж.

„Ако Япония умишлено удари нашата икономика, тя също ще трябва да понесе голяма щета”,заяви южнокорейският държавен глава след извънредно заседание на своя кабинет и добави, че Южна Корея „никога отново няма да загуби от Япония”.

Днешното решение е втората сериозна крачка на Токио към ограничаване на износа за Южна Корея. На 1 юли тази година японското правителство реши да затегне контрола върху износа за Южна Корея на три вида материали, необходими за производството на полупроводници и различни електронни устройства. Сега за доставките им трябва да се получават отделни разрешения. Причина за това са подозренията, че част от тези компоненти  могат да се доставят нелегално в Северна Корея. Сеул категорично отрича подобна възможност.


Подкрепи Economic.bg